ПолiтДумка

Україна отримала більш як половину західної допомоги від США, а не від Європи – МЗС Литви

18 июля
14:55 2022

Постачання сучасної важкої зброї, яка дозволяє ефективно стримувати російського агресора, є одним із засобів, який може допомогти Україні розблокувати морський порт Одеси для поновлення експорту українського зерна на глобальний ринок.

Про це у Брюсселі перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсбергіс, відповідаючи на запитання журналістів щодо можливих домовленостей про розблокування українських портів для поновлення зернового експорту, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Єдиний змістовний шлях, щоб розблокувати порт Одеси, — це забезпечити його захист від нової атаки з боку росії. Щоб забезпечити такий захист, має бути доставлена відповідна зброя. Оскільки Україна почала отримувати певну серйозну зброю, вона буде здатна убезпечити Одесу і буде здатна, так чи інакше, експортувати зерно, що знизить ціни на продовольство у глобальному вимірі. Це одна із найкращих відповідей на запитання, чому ми маємо постачати Україні більше зброї», — сказав литовський дипломат.

Він зауважив, що сьогоднішня зустріч європейських міністрів буде доброю нагодою нагадати напередодні сезону літніх відпусток, що російські війська не планують оголошувати вихідні у атаках проти України.

«Сьогодні ми будемо продовжувати обговорення подальшої фінансової допомоги для України, для закупівлі додаткової зброї. Зброя, яку змогли надати українцям ми, яку надали наші трансатлантичні партнери, допомагає їм зупинити всю цю атаку на свою територію. Це те, що дозволило поновити контроль над островом Зміїний. Це те, що, ймовірно, дозволить Україні поновити поставки зерна з порту Одеси. Постачання зброї має бути продовжено, і будь-хто, хто може це зробити, а це передусім головні індустріальні країни Західного світу, — вони мають наростити власне постачання», — наголосив Ландсбергіс.

Він нагадав, що більше половини західної грошової допомоги, яку на цей час отримала Україна, надійшла від Сполучених Штатів.

«Це добре питання для нас, європейців, тому що війна триває на європейському континенті. Ми дуже вдячні, що Америка нарощує не лише постачання зброї, але й фінансову допомогу (для України), але ми маємо зробити більше, принаймні на рівні того, що вже зробив Вашингтон», — підкреслив міністр закордонних справ Литви.

Читайте також: У ЄС цього тижня очікують на домовленість про розблокування українських портів

Як повідомлялося, в результаті неспровокованої російської агресії та блокади українських портів в Україні виявилися заблокованими більше 20 мільйонів тонн зерна. Це поставило під загрозу голоду найбільш вразливі країни світу, зокрема в Африці.

ЄС організував так звані «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна суходолом, автомобільним та залізничним транспортом, а також внутрішніми водними шляхами, але це дозволяє лише частково вирішити проблему. Нині у Туреччині за участю ООН відбуваються переговори щодо можливих шляхів виходу із ситуації.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Суперкомп’ютер змоделював деталі останньої стадії ядерного поділу

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!