ПолiтДумка

Чехія хоче загальноєвропейського рішення для зниження цін на газ та електрику

29 августа
18:46 2022

Європейський Союз має ухвалити спільне рішення щодо зниження цін на енергоносії, і Чехія, як головуюча в Раді ЄС, буде докладати для цього всіх зусиль.

Про це заявив прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала під час спільного брифінгу з німецьким колегою Олафом Шольцем після переговорів у Празі 29 серпня.

«Треба знайти європейське рішення щодо зниження ціни, яка є неприйнятною і не відповідає витратам на вироблення енергії <…> Ми згодні, що в умовах, коли європейський ринок енергії фактично перестав функціонувати, найкращим є рішення на європейському рівні», — заявив Фіала.

Він повідомив, що цього ж дня мав розмову з президенткою Єкрокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Головуюча в ЄС Чехія і ЄК готові співпрацювати в цьому питанні.

Прага провела в понеділок нараду міністрів енергетики і намагатиметься якнайшвидше отримати згоду всіх членів ЄС, аби рішення було ухвалене 9 вересня під час зустрічі в Брюсселі.

Наразі, за оцінкою Фіали, головне не допустити, щоб окремі країни ближчими місяцями «з різних причин» почали застосовувати свої схеми ціноутворення.

«Ключовою буде солідарність протягом цієї зими», — підкреслив чеський політик.

Фіала також просигналізував про готовність його країни долучитися до розвитку європейської енергетичної інфраструктури, зокрема, проєкту будівництва LNG-терміналу в Любміні — Грайфсвальді (Німеччина). Для Чехії це ключове питання, адже вже налагоджена система трубопроводів, якою можна буде згодом постачати газ і до ЧР, яка не має виходу до моря.

Читайте також: Ціни на газ у Європі вкотре б’ють всі можливі рекорди

Шольц, своєю чергою, висловив упевненість, що країни ЄС «разом подолають зиму краще, ніж хтось прогнозував, і завдяки тому, що вони разом знайдуть спільне рішення». За його словами, разом вони подбають, аби ціни на енергоносії не залишилися на нинішньому, нічим не виправданому рівні.

Канцлер підтвердив, що LNG-термінали слугуватимуть не лише Німеччині, а й її сусідам. Він повідомив, що перші термінали почнуть функціонувати вже в січні (2023 року) і це приведе до стабілізації цін.

Читайте також: Болгарія відмовилася від переговорів із газпромом щодо нових контрактів

Невиправдано високі ціни на енергоресурси були головною темою переговорів, адже це проблема, яка заважає розвитку економіки обох країн і всього ЄС. Чехія наразі отримує російський газ майже повністю через трубопроводи, які йдуть територією Німеччини.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Google Messages отримає функцію захисту від шахрайства

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!