ПолiтДумка

Перекупники завалюють Росію електронними компонентами за ціною якісних

17 октября
12:31 2022

Російські виробники комп’ютерів, телефонів, серверів та іншої електроніки зіткнулися зі збільшенням постачання бракованих компонентів. Після початку військових дій в Україні, за їхніми словами, частка браку збільшилась із 2% до 40%. Через санкції та порушення логістики імпортерам доводиться створювати довші ланцюжки постачання та закуповувати товари не безпосередньо у заводів, а у посередників і на біржах, тому ступінь контролю за якістю продукції падає, пояснюють експерти. Вони припускають, що проблема спричинить зростання цін на вітчизняне обладнання.

Частка бракованих мікросхем та компонентів у постачанні російським компаніям з Китаю з початку військових дій в Україні збільшилася з 2% до 40%, розповів експерт на російському ринку електроніки. На його думку, причина в тому, що через припинення офіційної співпраці закордонних дистриб’юторів із російськими партнерами, останні стали самі налагоджувати канали ввезення електроніки та компонентів через неофіційних постачальників.

«Збільшення браку підвищить кінцеву вартість російської електроніки вдвічі і розтягне терміни виробництва», — зазначає він.

Проблему підтверджує топменеджер великого російського виробника електроніки: дефіцит компонентів, спричинений порушенням логістики через пандемію, цього року посилився через санкції. Виробники, за словами співрозмовника, змушені закуповувати компоненти у неавторизованих постачальників, які не відповідають за якість продукції.

Замовники самі почали закуповувати компоненти у Китаї та інших країнах, не маючи досвіду та технологій перевірки постачальників та продукції, каже гендиректор Центру сучасної електроніки Іван Покровський. Водночас він стверджує, що проблема «стосується окремих компаній, а не всієї галузі». У Мінпромторгу кацапстану повідомили, що інформація про збільшення бракованого постачання компонентів туди не надходила.

Відсоток браку компонентів на ринку відрізняється залежно від виробника, кількості та якості компонентів та їх виду, зазначає директор з виробництва та розвитку F+ tech (виробляє смартфони, ПК та іншу електроніку, входить до структур «Марвел-Дистрибуції») Євген Кривошеєв. «У нашій практиці значний відсоток від загальної кількості шлюбу пов’язаний з LCD-дисплеями пристроїв. Для складання смартфона потрібно близько 250 елементів, для складання сервера — вже понад 1 тис., а на вигляд визначити якість компонентів складно», — каже він.

Топменеджер вважає, що відсоток шлюбу може бути значним, тому що дефіцит та обмеження на постачання компонентів збільшили кількість охочих позбавитися неліквідів.

«У випадку з постачанням некондиційних партій, таких як модулі пам’яті, процесори та накопичувачі, шанс зустріти браковану продукцію вище, якщо виробник обирає анонімних продавців», — додає він.

Свій коментар додав провідний експерт Ілля Вайцман:

В переводе на русский язык «увеличение доли брака до 40%» означает, что пошла скупка отбросов, буквально, со свалки. Это списанные производителями партии, которые перекупаются спекулянтами-мусорщиками за бесценок, а затем впариваются покупателям из Ирана, КНДР и РФ за конский прайс, по принципу: «а куда вы денетесь?».

И надо понимать, что 40% брака — это то, что сразу вылезает при входном тестировании, про надежность же изделий, даже из прошедших проверку элементов из этих партий, говорить не приходится во-об-ще. И это несмотря на кратный рост цен.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Не чув, щоб Трамп казав про скорочення підтримки України у разі президентства — Зеленський

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!