ПолiтДумка

Фінляндія не має наміру розміщувати ядерну зброю — президент

07 ноября
12:19 2022

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що після вступу до НАТО країна не має наміру ввозити ядерну зброю на свою територію, і немає жодних ознак того, що хтось пропонує її фінам.

Про це він заявив на відкритті курсів національної оборони (MPK), повідомляє Укрінформ з посиланням на Yle.

Разом з тим Нііністьо зазначив, що ядерна зброя є невід’ємною частиною сил стримування НАТО. Однак вона є інструментом профілактики, а не самоціллю. За його словами, ядерну війну неможливо виграти, і ніколи не слід її вести.

Нііністьо також дав оцінку агресивній війні росії проти України. Він наголосив, що Україна має повне право захищати свою цілісність та законні кордони, і російська армія не має жодного права перебувати на українській землі.

«Фінляндія допомагатиме Україні так довго, як це буде потрібно», — зазначив лідер країни.

За його словами, мир вартий того, щоб докладати зусиль, навіть якщо вони можуть виявитися марними, тому він вітає зусилля президента Франції Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца щодо підтримки контактів із москвою. На переконання Нііністьо, мета європейських лідерів «добитися того, щоб убивства закінчилися».

Зазначається, що протягом останніх кількох тижнів Нііністьо зустрівся з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, президентом Литви Гітанасом Науседою та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, а також провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Після переговорів з Крістерссоном Нііністьо заявив, що він «дуже оптимістичний» щодо того, що Фінляндія та Швеція зрештою стануть членами НАТО, попри вимоги Туреччини.

Читайте також: Швеція дистанціюється від курдських організацій, щоб прискорити вступ у НАТО

Як повідомлялося, Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО на початку цього року у відповідь на вторгнення росії в Україну.

Заявку схвалили 28 із 30 країн НАТО. Туреччина та Угорщина залишаються єдиними членами Альянсу, які поки що не ратифікували заявки Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО.

Фото: Vesa Moilanen / Lehtikuva


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Рютте про удари західною зброєю вглиб РФ: Юридично можливо, але вирішують союзники

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!