ПолiтДумка

Вчені виявили на гребінці від вошей найдавніше з відомих письмових речень

09 ноября
14:13 2022

Вчені виявили на двосторонньому гребінці зі слонової кістки найдавніше з відомих письмових речень. Воно написане найдавнішим з відомих алфавітів й стосується гігієни. Напис на цьому предметі розкоші говорить: «Нехай цей бивень викорінить вошей із волосся та бороди».

Деталі

Розкопаний у Лахіші, ханаанському місті-державі другого тисячоліття до н. е. і другому за значенням місті в царстві Юди, гребінець свідчить про те, що люди терпіли вошей протягом тисячоліть і що навіть найбагатші не були позбавлені похмурих інвазій паразитів.

Гребінець розміром 3,5 см на 2,5 см був виявлений у 2017 році, але неглибокі гравюри на поверхні були помічені лише в грудні минулого року. Аналіз позначок підтвердив, що це письмо було ханаанським письмом — найдавнішим алфавітом, який був винайдений приблизно 3800 років тому. Букви на гребінці містять сім слів, які утворюють перше повністю розшифроване речення на ханаанському діалекті, написане ханаанським письмом.

Спроби визначити вік гребінця за допомогою вуглецевого датування виявилися марними, але дослідники вважають, що він був виготовлений приблизно в 1700 році до нашої ери. Гребінець зношений і втратив зуби, але залишки свідчать про те, що колись він мав шість широко розташованих зубів для видалення сплутаного волосся з одного боку та 14 вузьких зубів для видалення вошей з іншого.

Стародавні гребінці робили з дерева, кістки та слонової кістки. Останні вважалися дорогими, імпортними предметами розкоші, оскільки у той час у Ханаані не було слонів.

Перші у світі системи писемності виникли в Месопотамії та Єгипті близько 3200 року до нашої ери, але вони не були алфавітними. Вони покладалися на сотні різних знаків для представлення слів або складів, тому для їх освоєння були потрібні роки.

Найдавніший алфавіт був винайдений приблизно в 1800 році до нашої ери семітськомовними людьми, які були знайомі з єгипетською системою письма. Відома як ханаанська, рання алфавітна система використовувалася протягом сотень років, особливо в Леванті й була стандартизована фінікійцями в стародавньому Лівані. Згодом вона стала основою для давньогрецької, латинської та більшості сучасних мов у Європі. Професор північно-західних семітських мов в Університеті Джорджа Вашингтона в США Крістофер Роллстон зазначає:

Той факт, що цей напис стосується звичайного життя, особливо захоплює. Протягом історії людства воші були вічною проблемою. І цей напис чудово показує, що навіть багаті та відомі в давнину не були позбавлені таких проблем. Ми можемо лише сподіватися, що цей гребінець з написом був корисним для виконання того, що, як сказано, він мав робити – викорінювати деяких із цих настирливих комах.

Источник: meta.ua


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

закон про дошкільну освіту та про запобігання насильству над дітьми

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!