ПолiтДумка

Польський шанс для наших жінок

17 ноября
14:23 2022

Українські жінки в Польщі отримають унікальну можливість здобути сучасну освіту європейського рівня. Як це працюватиме

В Польщі зараз – більше мільйона українських жінок. Знайти роботу без знання мови та відповідної кваліфікації – завдання із зірочкою. Сидіти на соціальних виплатах від польського уряду – це не про українок, амбітних та освічених.

З іншого боку, Україна після перемоги потребуватиме фахівців європейського рівня. Ми всі бачили, який прогрес наша країна здійснила у сфері діджиталізації за передвоєнні роки. Наше завдання – зробити так, щоб після війни ми стали одним з ключових світових центрів розвитку інформаційних технологій.

Вже розумієте, до чого я веду? Наші тимчасові переселенки можуть стати людським капіталом для нової України!

А допоможе їм в цьому проєкт під назвою «Інкубація свободи для України – адаптація жінок до цифрової економіки». Його суть – навчати та перекваліфіковувати жінок з України, щоб якнайкраще задовольнити потреби цифрової економіки.

Проєкт Incubating Freedom for Ukraine реалізовуватиме польсько-український консорціум PERSPEKTYWY ACADEMY на чолі з відомою в Польщі освітньою фундацією Perspektywy, а також українським партнером Ukrainian Talent Foundation. Фінансуватиметься проєкт за рахунок американських та європейськиї грантів, а також Урядом Республіки Польща.

З українського боку до проєкту долучатимуться десятки провідних вишів. Першими партнерами стануть НТУУ «Київський політехнічний інститут» та Міжнародний університет фінансів. Наступними будуть Львівський університет імені Івана Франка та університет «Львівська політехніка». Далі цей список доповнять інші заклади освіти, в тому числі польські.

Для проєкту вже розроблено 16 освітніх програм. Ось назви деяких з них. «Мова програмування Java Core», «Діджиталізація бізнес-фінансів», «Методи та інструменти цифрового маркетингу», «Системи SMM в цифровій економіці», «Аналітика ланцюгів поставок в цифровій економіці».

Як бачимо, це саме те, що потрібно сучасному ринку праці: як в країнах Євросоюзу, так і в Україні – майбутній країні Євросоюзу.

Скажу відверто: я закохалася в цей проєкт з першого погляду. В його рамках я займатимуся координацією вишів, а також допомагатиму в тих питаннях, де учасникам знадобиться підтримка держави.

Проєкт буде презентовано на міжнародній конференції «Післявоєнна інноваційна трансформація України», яка відбудеться в Любліні 1-2 грудня. Вона пройде під патронатом Першої леді Польщі Агати Корнхаузер-Дуди. У конференції також візьме участь екс-президент Польщі Александр Квасьнєвський, який активно підтримує проєкт.

Перші навчальні сесії розпочнуться у лютому 2023 року. Стартові заняття та перевірка знань відбуватимуться за фізичної присутності учасниць. Сам навчальний процес проходитиме онлайн.

В момент видачі сертифікатів про закінчення курсів на учасниць вже «полюватимуть» роботодавці. Для них буде створено спеціальну платформу, на якій збиратимуть дані як про кандидаток на працевлаштування, так і про запити на фахівців з боку роботодавців.

Ви спитаєте: чи є ризик що учасниці проєкту після отримання освіти залишаться працювати в Євросоюзі?

Я відповім: ризик в житті є завжди. Але! Я багато спілкувалася з українськими жінками в Польщі й в інших країнах Європи. У нас є результати соціологічних опитувань. І ми точно знаємо, що майже всі жінки хочуть повернутися додому. І як тільки в Україні стане безпечно, вони обов’язково повернуться. Тим більше, коли вони матимуть нову сучасну кваліфікацію й розумітимуть, що в Україні вони зможуть стати частиною інноваційної економіки.

Зареєструватися для участі в проєкті жінки зможуть на порталі, який буде презентовано на форумі у Любліні.

Юлія Гришина

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

закон про дошкільну освіту та про запобігання насильству над дітьми

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!