ПолiтДумка

В Україні арештували майно російського олігарха Усманова на 1,8 мільярда

27 декабря
17:21 2022

Суд наклав арешт на 166 тисяч тонн залізної руди, що знаходиться в декількох морських портах України та є власністю іноземної компанії, орієнтовна вартість арештованого становить близько 1,8 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, упродовж 2021-2022 років зареєстрована в країні Європейського Союзу юридична особа-нерезидент разом із компаніями рф, афілійованими з російським олігархом, задекларувала переміщення територією України до країн Азії в митному режимі «транзит» залізну руду на загальну суму понад 1,3 млрд грн.

З метою ухилення від сплати податків й інших обов’язкових платежів, які сплачуються в ході імпорту товарів на територію України, службові особи компанії використовували механізм так званого «перерваного транзиту». Насправді ж вони не мали на меті вивезення руди за межі України.

Встановлено, що фактично службові особи компанії відвантажували товар суб’єктам господарювання — резидентам України, не сплачуючи при цьому митні платежі і тим самим завдавши державі збитків на понад 118 млн гривень.

Як уточнили у Службі безпеки України, арештована залізна руда була виявлена на території українських морських портів у підпільних складах російської федерації.

За даними СБУ, знайдена партія сировини належить компанії російського олігарха Алішера Усманова, який входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва кремля. Після повномасштабного вторгнення росії на Усманова накладені санкції Ради національної безпеки і оборони України, США та Євросоюзу.

Приховану залізну руду представники рф намагалися нелегально переправити морськими суднами на територію росії. Після цього корисні копалини планувалося передати на потреби металургійної галузі та воєнно-промислового комплексу росії для забезпечення потреб загарбників.

Вирішується питання про передачу вилученої сировини Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

За словами першого віцепрем’єр-міністра — міністра економіки України, голови міжвідомчої робочої групи з питань реалізації санкційної політики Юлії Свириденко, арештовану залізну руду може бути продано.

«Сировина буде продана та поповнить бюджет. Або переплавлена і піде, зокрема, і на потреби ЗСУ», — зазначила Свириденко.

Читайте також: Німецька поліція проводить обшуки у близького до путіна російського олігарха усманова

Як повідомляв Укрінформ, раніше були арештовані сім готелів і два торговельно-розважальні центри, що належать групі компаній та особам, пов’язаним зі злочинною організацією «лужніківці», засновниками якої є, зокрема, заступник голови державної думи російської федерації та ще двоє громадян рф.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Никола Йокич — лучший баскетболист НБА по версии ESPN

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!