ПолiтДумка

Дакар-2023, Етап 12: Льоб здобув п’яту перемогу поспіль

15 января
00:42 2023

Себастьян Льоб піднявся на друге місце загальному заліку Дакар-2023, здобувши ще одну перемогу на етапі в п’ятницю, а Нассер Аль-Аттія зберіг лідерство в абсолюті.

В останні дні двотижневого ралі-рейду Дакар-2023 ніхто не може кинути виклик Льобу, а отже француз здобув вже п’яту поспіль – тепер на етапі в п’ятницю на 185-кілометровій ділянці між Empty Quarter і Шайбах, випередивши Маттіаса Екстрьома з Audi на 3 хвилини 19 секунд. 

Читайте також:

  • Дакар-2023, Пролог: перші кілометри подолано
  • Дакар-2023, Етап 1: Сайнс відірвався від Льоба
  • Дакар-2023, Етап 2: Аль-Аттія почав наздоганяти Сайнса
  • Дакар-2023, Етап 3: Аль-Аттія вийшов вперед
  • Дакар-2023, Етап 4: Льоб переміг, Аль-Аттія збільшив перевагу в абсолюті
  • Дакар-2023, Етап 5: Аль-Аттія виграв та збільшив лідерство
  • Дакар-2023, Етап 6: Аль-Аттія знову виграв, екіпажи Audi розбили машини
  • Дакар-2023, Етап 7: Аль-Аттія лідирує на фоні проблем Audi
  • Дакар-2023, Етап 8: Льоб здобув перемогу, Аль-Аттія зберіг лідерство
  • Дакар-2023, Етап 9: Льоб знову переміг, Сайнс зазнав серйозної аварії
  • Дакар-2023, Етап 10: Льоб зробив хет-трик перемог на етапах
  • Дакар-2023, Етап 11: Льоб продовжив переможну серію

Як і у першій половині дводенного етапу марафону в четвер, гонщик Bahrain Raid Xtreme лідирував із самого початку на своєму Hunter, побудованому Prodrive, захопивши лідерство на першій контрольній точці та стабільно збільшуючи свою перевагу попереду. 

Йому також вдалося виграти час у своїх суперників на останньому 29-кілометровому відрізку до фінішу, який пролягав переважно по піщаних дюнах, щоб здобути свою шосту перемогу з 12 етапів на даний момент. 

Аль-Аттія на Toyota спочатку став найближчим суперником Льоба на початку дня, відстаючи від Льоба на 1 хв 46 с на другій контрольній точці, розташованій за 87 км від старту етапу. 

Але Екстрьом зміг обіграти Аль-Аттію та зрештою закріпитись на другому місці, вигравши лише 12 секунд. 

Незважаючи на поразку від Екстрьома на фініші, Аль-Аттія все ще був найкращим з Toyota у п’ятницю, а наступним найкращим пілотом на Hilux став Язід Аль-Раджі (Overdrive) на восьмому місці (+10хв46с). 

Четверте місце на етапі позаду Аль-Аттії дісталося Герлену Шішері з GCK Motorsport, а Якуб Пржигонські привів X-raid Mini на п’яте місце. 

Матьє Серрадорі був шостим за швидкістю на Century, а Мартін Прокоп отримав важливе сьоме місце для Benzina. 

У загальному заліку Аль-Аттія все ще має значну перевагу в 1 год.27хв. 

Безпрограшна серія Льоба в другій половині ралі підняла його на друге місце в генеральній класифікації, і тепер він на шляху до повторення свого найкращого фінішу в Дакарі в 2017 і 2022 роках. 

Льоб зміг забрати друге місце у Лукаса Мораеса після того, як дебютант Overdrive мав складний 12-й етап, поступившись французу 11 хвилин 38 секунд й фінішував 10-м. 

Позаду лідируючої трійки Жініель де Вільє із Toyota випередив партнера по команді Хенка Латегана та піднявся на четверте місце в загальному заліку після того, як останній програв більше 20 хвилин на початку етапу, нібито через механічні проблеми. 

Прокоп продовжує займати шосте місце, а Брайан Барагванат з Century, Вей Хан (Ханьвей), Серрадорі та Хуан Круз Якопіні з Overdrive завершують топ-10. 

Position Driver Car Time / gap
1 Nasser Al-Attiyah Toyota 41hr16m25s
2 Sebastien Loeb Prodrive +1hr27m10s
3 Locas Moraes Toyota +1hr29m11s
4 Giniel de Villiers Toyota +2hr22m21s
5 Henk Lategan Toyota +2hr34m21s
6 Martin Prokop Benzina +3hr00m26s
7 Brian Baragwanath Century +3hr34m23s
8 Wei Han SMG +4hr11m38s
9 Mathieu Serradori Century +4hr17m38s
10 Juan Cruz Yacopini Toyota +4hr17m53s

Переможець 24 годин Ле-Мана Ромен Дюма, який займав сьоме місце ввечері, на момент написання статті ще не завершив етап й, за припущеннями, на машині зламано задній міст. Швидше за все, позиція екіпажу в абсолюті зазнає різкого падіння. 

Прайс виходить вперед 

Переможець Дакар-2019 та Дакар-2016 вперше вийшов у лідери мотозаліку на Дакар-2023, й це при тому що Тобі Прайс не виграв жодного етапу в цьогорічному ралі-рейді на своєму KTM. 

Австралієць лише постійно їхав у тіні своїх основних конкурентів й не відставав від Скайлера Хоувза (Husqvana), який довгий час очолював абсолют. Проте на 12-му етапі американець фінішував лише шостим та програв Прайсу біля хвилини. Цього вистачило, аби лідер KTM став лідером мотозаліку, хоча й з відривом лише 28 с. 

Безпосередньо етап виграв Хосе Ігнасіо Хорнехо (Honda), але він програє в абсолюті аж 25 хвилин лідеру та займає 8-е місце. Проте райдери Honda все ще можуть претендувати на загальну перемогу, якщо Пабло Кінтанілья скоротить 14-хвилине відставання й покращить своє 4-е місце. 

Ван Кастерен збільшує відрив 

У заліку вантажівок Янус ван Кастерен продовжує лідирувати й суттєво збільшив свою перевагу над Мартіном ван ден Брінком до 33 хвилин, адже останній більшу частину цього часу втратив після фінішу на 3-му місці на етапі (+31хв). 

Мартін Мацик все ще тримається на третьому місці в абсолюті, але програє вже 1год.20хв. лідеру заліку. За межею топ-3 розриви складають вже більше трьох годин. 

motorcar.com.ua


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Пакт ООН заради майбутнього залишиться декларацією, доки не буде конкретних дій — Огризко

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!