головні традиції і що не можна їсти в цей період
З понеділка, 27 лютого, у православних християн східного обряду розпочинається Великий піст, який є періодом підготовки до великого свята Великодня. Щорічно він триває 48 днів (або 7 тижнів), і 2023-й не став винятком. Завершиться піст у суботу, 15 квітня.
У Великий піст необхідно частіше молитися, відвідувати церкву та піклуватися про чистоту душі. Крім цього, в цей період заведено дотримуватися певних обмежень у їжі, оскільки віряни намагаються очиститися не тільки духовно, але й фізично.
Що не можна їсти у Великий піст
- Вершкове масло, яйця, м’ясо та молочні продукти.
- Алкогольні напої. Забороняється також палити.
Що можна їсти у Великий піст
Основу раціону, згідно з традицією, становити повинні продукти рослинного походження: овочі, фрукти, гриби, хліб, зернові та бобові, горіхи. Риба дозволяється лише у свято Благовіщення (за григоріанським календарем 25 березня, а за юліанським — 7 квітня) і у Вербну неділю — за сім днів до Великодня.
Источник: telegraf.com.ua