ПолiтДумка

Вселенський патріархат розширює духовну присутність у Литві — Варфоломій

22 марта
01:06 2023

Вселенський Патріархат вважає повернення юрисдикції Литовській церкві підтримкою процесу відновлення історичної справедливості.

Про це йдеться в заяві Вселенського патріарха Варфоломія за результатами зустрічі з прем’єром Литви Інгрідою Шимоніте. 

“Як зазначено в Угоді про співпрацю, ми підтримуємо прагнення як групи литовських православних священників, так і вірян, котрі представляють різні етнічні громади Литви, слідувати своїй совісті та відновити історичну справедливість, сповідуючи свою віру в церкві під юрисдикцією Вселенського патріархату”, — сказав Варфоломій.

При цьому вказується, що Вселенський патріархат розширює свою духовну присутність у Литві.

“Вселенський патріархат жертовно пропонує себе на служіння православним вірним у вашій країні, розширюючи свою духовну присутність у Литві», — наголосив патріарх.

Читайте також: Вселенський патріарх хоче вивести литовську церкву з-під впливу рф

Інгріда Шимоніте своєю чергою нагадала, що починаючи з 13-го сторіччя православні Литви були частиною Київської православної митрополії, підпорядкованої Константинопольському патріарху. Тільки наприкінці 17-го століття московський патріарх, отримавши право лише висвячувати обраного митрополита Київського, вирішив повністю заволодіти митрополією, а з ним і литовською православною громадою.

Як повідомляв Укрінформ, п’ятеро священників, позбавлених сану судом Віленсько-Литовської єпархії (де-факто — за антивоєнну позицію та критику патріарха кирила через підтримку ним російської агресії в Україні), приєдналися до звернення різних православних груп Литви до Константинопольського патріархату з проханням відновити у країні його юрисдикцію. Відповідний лист у травні 2022 року підписала прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте.

Фото: ec-patr.org


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Німеччина створить перший у світі мобільний квантовий комп’ютер до 2027 року

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!