ПолiтДумка

Чому не варто свистіти в будинку: пояснення забобонів

26 апреля
19:29 2023

Забобони – це цікавий аспект будь-якої культури, що дозволяє зрозуміти цінності та переконання людей, які їх дотримуються. В Україні одним із особливо інтригуючих забобонів є повір’я, що свистіти у приміщенні – погана прикмета. UAportal підготував статтю, в якій розглядаються витоки цього забобону, його присутність у літературі, а також його сучасна актуальність в українській культурі.

Походження

Існує кілька теорій про те, чому свист у приміщенні вважається поганою прикметою в українській культурі. Дехто вважає, що це пов’язано з вірою в те, що свист приваблює злих духів або що він імітує звук вітру, що асоціюється зі страхом смерті.

Інші припускають, що ці забобони могли виникнути в радянські часи, коли свист асоціювався зі шпигунством і розвідкою. Яким би не було походження цього повір’я, воно збереглося з часом, і багато українців продовжують ставитись до нього серйозно.

Приклади у літературі

Забобона про заборону свистіти у приміщенні фігурує у багатьох творах української літератури. Наприклад, у романі Михайла Булгакова «Біла гвардія» головний герой Олексій Турбін лає свого брата за те, що той свистить у приміщенні, попереджаючи, що це погана прикмета.

Аналогічно, у п’єсі Івана Котляревського «Наталка Полтавка» герой Хома просить свого друга не свистіти в його будинку, посилаючись на те саме повір’я. Ці приклади демонструють поширеність забобони в українській культурі та її вплив на мистецьке самовираження.

Сучасне ставлення

Хоча багато українців досі вірять у забобони про заборону свистіти у приміщенні, ставлення до нього згодом змінилося. Одні вважають його невинною традицією, інші повністю відкидають.

Крім того, вплив західної культури призвів до того, що деякі українці вважають забобони застарілими та неактуальними. Однак, незважаючи на мінливе ставлення до цього повір’я, воно залишається частиною української культурної ідентичності і, швидше за все, збережеться у майбутньому.

Источник: life-ukr.uaportal.com


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

У Нью-Йорку проходить засідання Ради Безпеки ООН за участю Зеленського

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!