ПолiтДумка

Коаліція зі створення спецтрибуналу для рф закликала світ підтримати українську формулу миру

10 мая
00:08 2023

Учасники коаліції зі створення спеціального трибуналу для росіії закликали міжнародну спільноту підтримати застосування до рф належного механізму правосуддя за злочин агресії проти України.

Про це йдеться у спільній заяві учасників коаліції, оприлюдненій на сайті Офісу Президента, передає Укрінформ.

«Ми підтверджуємо, що особи, відповідальні за скоєння злочину агресії проти України, не повинні залишитися безкарними, і закликаємо міжнародну спільноту розглянути відповідні дії, зокрема шляхом створення належного механізму правосуддя для забезпечення ефективної відповідальності за злочин агресії, який викликає стурбованість міжнародної спільноти загалом», — зазначається в документі.

Наголошується, що безпека у Європі та світі взаємопов’язані й можуть бути гарантовані лише за умови повного дотримання міжнародного права, невід’ємними складовими якого є територіальна цілісність і політична незалежність держав, заборона застосування сили й невід’ємне право держав на самооборону, як це відображено у Статуті ООН.

Учасники коаліції висловлюють глибоку повагу до мужності й витривалості Збройних сил України, які стали міцним щитом для всіх європейських націй за підтримки держав світу.

Читайте також: Зеленський звернувся до учасників саміту коаліції зі створення спецтрибуналу для росії

«Україна платить високу ціну не лише за своє майбутнє, а й за безпеку та майбутнє інших. Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку народу України, який бореться за захист своєї незалежності на тлі російської агресії», — сказано в заяві.

Серед іншого, учасники коаліції заявляють про підтримку принципів справедливого та тривалого миру, відображених у формулі Володимира Зеленського. Вони підтримують імплементацію згаданої ініціативи та закликають до аналогічного кроку всі держави.

«Ми наголошуємо, що будемо пліч-о-пліч з Україною в її боротьбі проти російського агресора та закликаємо до повного відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, що поширюються на її територіальні води. Ми закликаємо весь світ якомога швидше підтримати та надати допомогу Україні», — підкреслюють автори заяви.

Учасники коаліції рішуче засуджують «незаконну, невиправдану та неспровоковану збройну агресію росії, яка грубо порушує Статут ООН», а також будь-які злочини та звірства, вчинені російськими військами й посадовими особами, включно з атаками проти цивільних, пов’язане з конфліктом сексуальне насильство й інші воєнні злочини та злочини проти людства.

Також вони закликають росію негайно звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України та повернути всіх депортованих, зокрема дітей.

Читайте також: Зеленський: Україна працюватиме над створенням окремого міжнародного трибуналу, а не гібридного

«Ми підтверджуємо нашу відданість притягненню винних до відповідальності згідно з міжнародним правом та підтримуємо зусилля міжнародних механізмів, включно з Міжнародним кримінальним судом, московським механізмом ОБСЄ та Незалежною міжнародною слідчою комісією ООН щодо України», — зазначається в документі.

Учасники коаліції наголошують на необхідності досягнення справедливості, як це передбачено в Бучанській декларації щодо відповідальності за найтяжчі злочини проти міжнародного права, скоєні на території України.

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня Володимир Зеленський провів саміт основної групи, що працює над створенням Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Что делать, если нужно взять кредит в Израиле на адекватных условиях?

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!