ПолiтДумка

Боррель: Завершення агресії рф є одним з ключових моїх завдань у найближчі 18 місяців

11 мая
20:49 2023

Завершення російської агресії проти України є одним із ключових завдань на найближчі 18 місяців.

Про це сьогодні у Брюсселі під час дискусії в рамках Європейського саміту з безпеки й оборони заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«путін не може виграти цю війну. Це наше найбільш потужне зобов’язання — моє особисте, усього Європейського Союзу та вільного світу. Путін не може виграти цю війну, і світ має розуміти, що відбувається в Україні. Це ще одна, дипломатична битва, яка є не менш важливою, ніж битва на полі бою. Тому що багато лідерів у світі перебувають у стані стратегічного «коливання». Я їх називаю «Так, але…». Не існує жодного «але». Існує вторгнення. коли одна країна вдерлася до іншої, без причини, без жодного виправдання. Сотні людей гинуть, сотні людей. Навколо цього жодних «але» не існує», — сказав Жозеп Боррель.

Читайте також: ЄС від лютого передав Україні понад тисячу ракет – Боррель

Він зауважив, що до так званого «колективного Заходу» сьогодні належать всі держави, що підтримують Україну. Ця назва перестала бути географічним визначенням, віднині це – політична позиція. При цьому варто уникати нового поділу між Заходом та рештою світу, — такий поділ був би дуже зручним для росії. Більшість країн світу — 141 держава — проголосували в ООН проти російської агресії. Вони й зараз не підтримують цю агресивну війну. Але є країни, які, за словами Борреля, не є достатньо рішучими у її засудженні.

«Я часто чую від них — ми хочемо миру. Так, я також хочу миру. І немає людей, хто хотів би миру більше, ніж українці, яких бомблять кожного дня. Я бачив військовий госпіталь в Іспанії, де лікуються багато українських військовослужбовців після поранень та ампутацій. Зрозуміло, що українці хочуть миру. Але не говоріть мені – я хочу миру. Кажіть, як його досягти, і якого роду мир має бути досягнутий…. Якщо Захід припинить підтримувати Україну, так, війна закінчиться. Але вона закінчиться разом з Україною», — зауважив Високий представник ЄС.

Він нагадав, що будь-хто із західних політиків, хто намагався говорити з путіним про припинення війни, чули одне й те саме – він буде продовжувати війну, поки не досягне своїх військових цілей. Але зараз ці військові цілі росії полягають у систематичній руйнації України. Не йдеться навіть про зіткнення армій — натомість, щодня продовжуються бомбардування житлових районів, руйнація цивільної інфраструктури, російські війська вбивають мирних людей та викрадають українських дітей. Саме такою є ця російська війна, і світ має бачити, якою вона є.

Читайте також: Війна росії проти України об’єднала трансатлантичний альянс – Боррель

«Мені говорять – припиніть підтримувати Україну, тоді розпочнуться переговори й прийде мир. Але, якщо ми припинимо допомогу, росія буде продовжувати тиснути, щоб виграти війну, цю війну, щоб окупувати Київ, щоб перетворити Україну на другу білорусь. Ми матимемо російські війська на польському кордоні, небезпека різко зросте, але при цьому Україна вже не буде існувати, як мирна та незалежна держава. Саме це може відбутися», — підкреслив Жозеп Боррель.

Він наголосив, що завершення російської агресії проти України є одним із головних його завдань на наступні 18 місяців. При цьому Україна має перемогти, а путінська росія – отримати поразку.

Відповідаючи на запитання ведучої щодо заяв путіна про «екзистенційний» характер загроз, з якими стикається росія у цій війні, Високий представник ЄС заперечив таке твердження.

Читайте також: Боррель закликав Іран припинити підтримку москви в її війні проти України

«Це екзистенційна загроза для нього, для володимира путіна, але не для росії. Ми не маємо нічого проти російського народу, який також страждає від цієї війни, від цієї безумної ідеї — вдертися в Україну. Це виключна відповідальність особи, яка зветься володимир путін. Але не моя справа — припускати, як будуть розвиватися політичні процеси в росії. Моя справа – підтримати Україну», — додав Жозеп Боррель.

Як повідомлялося, від початку російської військової агресії у лютому 2022 року Європейський Союз та його країни-члени почали надавати Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Офіційні особи ЄС та країн-членів на всіх рівнях неодноразово заявляли, що будуть продовжувати підтримувати Україну в її захисті від російської агресії так довго, як це буде необхідним.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Посол Брінк: Переконана, що підтримка України після виборів у США продовжиться

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!