Стало відомо, який рівень цукру небезпечний для серця
Високий рівень цукру нижче порога діабету може бути небезпечним для серця.
Вчені з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини (LSHTM) з’ясували, що підвищення рівня цукру в крові пов’язане зі збільшенням ризику серцево-судинних захворювань на 30-50%, у тому числі людей без діабету. Дослідження опубліковано в журналі The Lancet Regional Health.
Вчені проаналізували дані 427 435 осіб із Британського біобанку. До дослідження включили людей з нормальним рівнем цукру в крові, людей з переддіабетом та діабетом.
Після виправлення на вік дослідники виявили, що як чоловіки, так і жінки без діабету, але з помірно підвищеним рівнем цукру в крові мали підвищений на 30-50% ризик серцево-судинного захворювання.
Загалом чим нижчим був рівень цукру, тим меншим був ризик серцево-судинних захворювань. У людей з діабетом ризик був удвічі вищим, ніж у людей без нього.
Дослідження також виявило відмінності у використанні ліків від підвищеного тиску та препаратів для зниження рівня холестерину (статинів) між чоловіками та жінками: їх частіше приймали чоловіки. Це може означати, що жінкам ці препарати призначають не так часто як чоловікам.
Автори зазначили, що підвищений ризик серцево-судинних захворювань можна знизити за допомогою підтримки здорової ваги та ширшого використання препаратів та статинів. Вони також підкреслили, що висновки не можна застосувати до діабету 1 типу, оскільки люди із цим захворюванням не були включені до аналізу.
Дослідники класифікували учасників за такими інтервалами рівня цукру: низький нормальний (<35 ммоль/моль, або <5,5%), нормальний (35–41 ммоль/моль, або 5,5–5,9%), переддіабет (42– 47 ммоль, або 6,0–6,4%) та недіагностований діабет (≥48 ммоль/моль, або ≥6,5%) або діагностований діабет, дані про які були в медичній карті.
Источник: lenta.ua