ПолiтДумка

Розкрито подробиці про процесори Intel Xeon Emerald Rapids

24 сентября
05:30 2023

На конференції Innovation 2023 компанія Intel поділилася новими відомостями про процесори Xeon п’ятого покоління. Ці чіпи під кодовим ім’ям Emerald Rapids повинні змінити Sapphire Rapids.

Дебютують нові процесори вже 14 грудня, але відомостей про їх особливості та відмінності від попереднього покоління Xeon до цього моменту мало.

Ще навесні цього року Intel почала розсилати інженерні зразки Emerald Rapids обраним партнерам, проте відомо було лише про те, що спадкоємці Sapphire Rapids отримають до 64 ядер при 128 потоках і використовуватимуть актуальний процесор LGA 4667.

У новому поколінні Xeon розробники явно зробили серйозний наголос на прискоренні підсистеми пам’яті: процесори Emerald Rapids отримають втричі більше кешу L3, ніж їх попередники, а також отримають підтримку більш швидких модулів DDR5. Повернеться вбудований двигун RAID для NVMe-накопичувачів. Раніше Intel відмовилася від технології VROC, але зараз вирішила, що її наявність не буде зайвою для нових Xeon.

Завдяки архітектурній оптимізації продуктивність у перерахунку на ват зросте, за словами Intel, на 17%, ще економічнішими нові процесори повинні стати за рахунок активного використання різних блоків прискорювачів, що розвантажують основні обчислювальні ядра.

З’явиться офіційна підтримка пристроїв CXL Type 3. До цього класу відносяться експандери пам’яті без власного контролера, що функціонують завдяки підтримці процесором; такі модулі працюють і з Sapphire Rapids, але не мають офіційної підтримки.

Серйозну увагу Intel приділила питанням телеметрії та безпеки: нові процесор отримають підтримку низки фірмових технологій, включаючи нові розширення Trust Domain Extensions (TDX), що забезпечують конфіденційність на рівні віртуальних машин.

Цікавими відомостями поділився і мережевий ентузіаст YuuKi_AnS, який раніше розповів про інженерні зразки Emerald Rapids. Процесори дійсно отримали двочіплетне компонування, у розпорядженні джерела виявився чіп Xeon Platinum 8580 ревізії ES2 з 60 ядрами Raptor Cove. Як і очікувалося, всі ядра належать до Р-класу, кожне ядро ​​доповнено 2 Мбайт кеша L2.

Таким чином, підсистема кеша у Emerald Rapids дійсно виглядає досить солідно: 120 Мбайт L2 разом 300 Мбайт L3 дають у результаті 420 Мбайт. Це має вкрай позитивно позначитися на продуктивності нових Xeon у нейромережевих задачах, як LLM-інференс.

Про частотний потенціал говорити рано — версія ES2 має базову частоту всього 2 ГГц, але, зважаючи на все, в турборежимі вона може підніматися до 4 ГГц. Максимальний TDP, на думку утиліти HWiNFO64, становить 350 Ватт. Судити всерйоз про Emerald Rapids за результатами тестів Cinebench 2024 і CPU-Z, поки не варто — ці показники попередні і фінальна версія Xeon Platinum 8580 може продемонструвати зовсім інші цифри.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Причиною агресії РФ є жага Путіна до влади, а не прагнення України до свободи — фон дер Ляєн

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!