ПолiтДумка

ШІ пройшов тест на творчі здібності краще за 99% людей

14 октября
13:24 2023

Спостерігаючи за розвитком генеративних моделей ШІ, здається, що замість того, щоб звільнити людство від важкої та монотонної роботи, машини забирають творчу, витісняючи з ринків дизайнерів, сценаристів, композиторів та журналістів. Той аргумент, що ШІ не здатний до справжньої творчості, а лише симулює її, здається вже не таким важливим, коли результати тестів показують наявність у ШІ високих креативних здібностей. Такі ж, як показало нове дослідження, є лише в 1% студентів, які пройшли той же тест, що й генеративний ШІ.

Вчені з Університету Монтани (США) під враженням від спілкування з ChatGPT провели дослідження з метою з’ясувати креативний потенціал ШІ. Коли вони давали моделі GPT-4 завдання, пов’язані з творчістю, вона генерувала варіанти ідей приблизно як студенти чи молоді підприємці за схожих обставин, розповідає ZME Science.

«Коли люди перебувають на піку творчих здібностей, вони відповідають на виклики, цілі чи проблеми створенням чогось нового – продукту чи рішення, якого раніше не існувало. У цьому сенсі креативність – це акт поєднання існуючих ресурсів – ідей, матеріалів, знань – новим чином, корисним чи приємним. Досить часто також результат креативного мислення дивує і самого творця, котрий не міг передбачити його», — сказав Ерік Гузік, керівник дослідження.

Гузік попросив чатбот ChatGPT відповісти на вісім питань, які мають на увазі креативні рішення. Складаючи їх, він ґрунтувався на Тестах творчого мислення Торренса (TTCT), серії популярних стандартизованих тестів з метою оцінки різних аспектів креативності. Потім він та його колеги порівняли відповіді ШІ з відповідями 24 студентів Гузика, а також 2700 студентів різних вишів США, які проходили цей тест у 2016 році.

ТТСТ оцінює різні грані творчих здібностей, наприклад швидкість генерування ідей, ступінь унікальності ідей, рівень їх опрацьованості. За швидкістю та оригінальністю відповідей ШІ перевершив 99% студентів. В решті категорій, за словами Гузіка, його результати виявилися «не такими добрими», але все одно змусили його переосмислити розуміння здатності ШІ до творчості. Якщо тест Торренса справді є надійним критерієм креативності, то ІІ доведеться визнати здатним творити, вважає Гузік.

Це не перший випадок, коли ШІ демонструє ознаки творчого початку. Кілька років тому, коли модель AlphaGo перемогла чемпіонів з гри в го, вона не тільки перевершила людей, а й в одному з матчів винайшла зовсім новий підхід.

Як би там не було, цей експеримент вкотре наголошує на важливості досліджень творчих здібностей людини та розробки більш точних методів їх оцінки.

Творчість полягає в складних механізмах, у яких мотивація грає центральну роль. Але дотримання мети — недостатнє пояснення того, чому ми віддаємо перевагу одним ідеям іншим. Вчені використали математичні інструменти для створення моделі творчого процесу. Їх дослідження показали, що творчий імпульс має механічну природу і може бути передбачуваним. Це йде врозріз з уявленням про творчість як про щось таємниче і не підвладне людині.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Росія поширює фейки щодо Плану перемоги Зеленського — Центр стратегічних комунікацій

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!