ПолiтДумка

Як бути в безпеці при використанні загальнодоступного Wi-Fi

18 октября
11:31 2023

Підключення до Wi-Fi у комфорті вашого дому не те саме, що використання загальнодоступної мережі Wi-Fi. Загальнодоступні Wi-Fi часто не мають шифрування, що ставить під загрозу вашу особисту інформацію, як-от паролі, дані кредитної картки та особисті повідомлення.

Це не означає, що ви повинні взагалі уникати публічного Wi-Fi. Є способи убезпечити себе під час перегляду веб-сторінок у кав’ярні чи аеропорту. У цій статті ми ділимося сімома хитрощами, якими можна скористатися, щоб безпечно користуватися загальнодоступним Wi-Fi.

  1. Виберіть Довірені мережі

Щоб мінімізувати шанси бути зламаними, спробуйте використовувати мережу, якій ви довіряєте, наприклад мережу готелю, аеропорту чи кафе. Ці мережі зазвичай мають додаткові засоби безпеки, такі як брандмауери або моніторинг мережі, щоб запобігти кіберзлочинам.

Завжди будьте обережні, підключаючись до мереж із загальними або неправильно написаними назвами, оскільки кіберзлочинці потенційно можуть їх створити. Дуже важливо перевірити законність мережі перед підключенням. Якщо ви сумніваєтеся, запитайте у персоналу закладу офіційну інформацію про мережу.

  1. Використовуйте VPN (віртуальну приватну мережу)

Коли ви встановлюєте VPN, ви надзвичайно ускладнюєте хакерам перехоплення ваших даних, незалежно від того, до якої мережі ви підключені. Це тому, що VPN шифрує ваш інтернет-трафік і направляє його через віддалений сервер, фактично створюючи безпечний тунель для ваших даних.

VPN також маскує вашу IP-адресу, додаючи додатковий рівень анонімності. Це ще більше ускладнює для кіберзлочинців відстеження вашої активності в Інтернеті або визначення вашого фізичного місцезнаходження.

Замаскована IP-адреса має додаткову перевагу доступу до інформації чи вмісту, доступного в іншій країні. Наприклад, користувач із сервером VPN у Канаді може отримати доступ до інформації в цій країні, навіть якщо він знаходиться в США.

  1. Увімкніть HTTPS і перевірте орфографічні помилки

Щоб забезпечити безпечний перегляд, користувачі повинні завжди перевіряти “https://” ; в URL-адресі веб-сайту. Ця маленька, але важлива деталь означає, що з’єднання безпечне.

Крім того, сучасні браузери часто відображають значок замка в адресному рядку, щоб додатково вказати, що з’єднання зашифровано. Ці візуальні підказки пропонують негайну гарантію безпеки ваших даних під час онлайн-транзакцій.

Ви також повинні стежити за орфографічними помилками чи незвичними символами в URL-адресі веб-сайту. Це може означати, що ви перебуваєте на фішинговому веб-сайті.

  1. Вимкніть спільний доступ до файлів

Коли ви підключені до публічної мережі Wi-Fi, завжди вимикайте спільний доступ до файлів. Спільний доступ до файлів може ненавмисно розкрити ваші конфіденційні дані іншим користувачам мережі, створюючи потенційну загрозу безпеці.

За замовчуванням у багатьох операційних системах налаштовано спільний доступ до файлів. Це означає, що якщо ви не вимкнете цю функцію, ваш пристрій може випадково надавати спільний доступ до файлів і папок будь-кому в одній мережі.

Щоб вимкнути спільний доступ до файлів, перейдіть до налаштувань свого пристрою та знайдіть параметри спільного доступу до файлів або мережі. Звідти ви можете вимкнути цю функцію, щоб ваші файли залишалися приватними та недоступними для інших користувачів мережі.

Окрім вимкнення спільного доступу до файлів, обмежте доступ до певних папок або файлів у налаштуваннях пристрою. Цей додатковий крок гарантує, що навіть якщо спільний доступ до файлів увімкнено випадково, конфіденційна інформація залишається недоступною.

  1. Забудьте про мережу

Коли ви підключитесь до мережі, ваш комп’ютер автоматично відновить з’єднання, коли ви повернетеся в це місце. Це може наражати вас на небезпеку, оскільки ви можете бути підключені до публічної мережі Wi-Fi, навіть не усвідомлюючи цього.

Щоб цього не сталося, переконайтеся, що ви відключилися від мережі та забудете про це, коли закінчите. Для цього перейдіть у налаштування свого пристрою та знайдіть список збережених мереж Wi-Fi. Виберіть відповідну мережу та виберіть опцію «Забути» або «Видалити».

Ви також повинні періодично перевіряти свій список збережених мереж Wi-Fi, щоб переконатися, що немає підозрілих мереж, до яких ваш ноутбук може інстинктивно підключитися. Таким чином ви можете швидко ідентифікувати та видаляти будь-які підозрілі або незнайомі мережі, ще більше зміцнюючи свій захист від потенційних порушень безпеки.

  1. Уникайте надання особистих даних

Будьте обережні та не вводьте особисту інформацію під час підключення до публічної мережі Wi-Fi. Дотримуйтеся простих онлайн-дій, як-от читання новин, перевірка погоди або загальний пошук.

Зарезервуйте введення конфіденційних даних, таких як номери соціального страхування, фінансові відомості або конфіденційні робочі файли, коли ви перебуваєте в безпечній приватній мережі вдома. Цей запобіжний захід допомагає захистити вашу конфіденційну інформацію від потенційних ризиків у загальнодоступних мережах.

Незважаючи на небезпеку громадського Wi-Fi, 25% людей все ще мають доступ до своїх банківських рахунків, користуючись громадським Wi-Fi. Якщо вам потрібно отримати доступ до банківської інформації, вживайте додаткових заходів обережності. Спробуйте використовувати програми або веб-сайти, відомі своєю безпекою, і ще раз перевірте автентичність веб-сайту.

  1. Використовуйте двофакторну автентифікацію (2FA)

Увімкнення двофакторної автентифікації значно підвищує безпеку ваших облікових записів, і все більше веб-сайтів використовують цей засіб безпеки. Google повідомляє, що 70% людей використовують цей метод для додаткового захисту.

Цей додатковий рівень захисту гарантує, що навіть якщо комусь вдасться отримати ваш пароль, вони все одно не зможуть зламати ваш обліковий запис. Цей додатковий крок є важливим захистом від потенційних порушень безпеки. Двофакторна автентифікація може включати:

  • Одноразовий код, надісланий на ваш номер телефону;
  • Біометричні функції, такі як відбиток пальця або розпізнавання обличчя;
  • Використання спеціальної програми автентифікації.

Цей простий, але ефективний прийом зміцнить ваші облікові записи та забезпечить душевний спокій.

Підводячи підсумок, можна сказати, що користуватися громадським Wi-Fi зручно, але не завжди безпечно. Визнаючи вразливі місця незахищених мереж, ми можемо вжити необхідних заходів безпеки та захистити наші конфіденційні дані.

Источник: portaltele.com.ua


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Арне Слот: Кьеза пока не осилит 90 минут игры за Ливерпуль

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!