ПолiтДумка

У США створили мініатюрний лазер, який перетворює смартфон на цілу лабораторію

19 ноября
17:28 2023

Співробітники Каліфорнійського технологічного інституту (Калтех) заявили про створення мініатюрного лазера з блокуванням мод (MLL), розміри якого дозволяють інтегрувати його в крихітні мікросхеми. Лазер використовується для генерації надкоротких імпульсів, дозволяючи здійснювати точні вимірювання мікросвіту. За словами розробників, такий лазер знайде застосування не лише у спеціалізованих пристроях, наприклад, в аналітичних приладах, а й у звичайних смартфонах.

«Наша мета — зробити революцію в області фотоніки, перетворивши громіздкі вимірювальні прилади на крихітні пристрої розміром із чіп. Такі пристрої будуть потрібні в польових умовах. Ми не просто зменшуємо розміри, ми прагнемо досягти задовільних характеристик цих надшвидких лазерів на чіпі», – розповів фізик Цюші Го (Qiushi Guo) із Каліфорнійського технологічного інституту та Міського університету Нью-Йорка.

Сьогодні для виконання вимірювань у найдрібніших масштабах необхідний лазер, який має оптимальне поєднання потужності та точності. Але більшість існуючих лазерів, що відповідають цим вимогам, дуже громіздкі, дорогі в обслуговуванні та споживають велику кількість електричної енергії. Розробка американських вчених легко розміщується на кінчику пальців, і справді може зробити революцію.

Подібні лазери можуть бути використані для вирішення різних завдань: від навігації без допомоги GPS до атомного годинника. Завданням же співробітників Каліфорнійського технологічного інституту було створення мініатюрного приладу, який легко поміститися в сумці або кишені. Співробітникам Калтеха вдалося перевиконати план — вони створили лазер, який можна встановити на мікросхемі звичайнісінького смартфона. У виробничому процесі використаний матеріал ніобат літію в тонкоплівковому виконанні (TFLN). Він дозволив використовувати зовнішні радіочастотні електричні сигнали для точного керування лазерними імпульсами. Щоб отримати лазерний матеріал з’єднали зі спеціальним типом провідника, сумісним з TFLN.

Проведені тести показали, що лазер здатний генерувати імпульс довжиною 4,3 пікосекунди у ближній інфрачервоній ділянці з піковою потужністю близько 0,5 Вт. Розробники повідомляють, що пристрій вийшов досить універсальним, коли йдеться про налаштування режимів роботи. У майбутньому це допоможе із завданням перенесення лазера в мобільні пристрої, наприклад, смартфон або планшет.

“Наша розробка дозволить використовувати звичайні телефони, наприклад, для діагностики зору або аналізу навколишнього середовища на виявлення небезпечних вірусів або кишкової інфекції”, – заявили розробники.

Источник: t4.com.ua


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Младен Бартулович: Расстроены таким результатом

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!