ПолiтДумка

Топ-3 європейські країни для відкриття ІТ-компаній у наступному році

19 декабря
19:10 2023

Розширення ринку, легший доступ до клієнтів, стабільність та інвестиційна привабливість – це бенефіти, які отримує бізнес внаслідок відкриття компанії в європейських країнах. Якщо у 2024 році ваша компанія планує масштабування, ця стаття буде для вас корисною — ми поговоримо про найбільш привабливі юрисдикції для ведення бізнесу у 2024 році, податки, рівень диджиталізації, легкість реєстрації компаній та відкриття банківських рахунків.

Естонія: тиха податкова гавань з чистою репутацією

Естонія відома своєю системою електронної ідентифікації та урядування (e-Government). Процес реєстрації компаній спрощений і проходить онлайн. Естонія пропонує електронний резидентський статус для іноземців, що дозволяє отримати доступ до інфраструктури та послуг без присутності фаундера компанії у країні — він отримує e-resident та здійснює реєстрацію через портал державних послуг.

Директором компанії може бути нерезидент, якому не потрібно отримувати дозвіл на роботу. Крім того, засновником і директором може бути одна й та сама людина, якій не обов’язково сплачувати заробітну плату.

Естонія приваблива системою оподаткування. Якщо компанія не розподіляє прибуток, тобто не виводить дивіденди, податкового навантаження не виникає.

Така система вигідна для стартапів. Якщо прибуток розподіляється, податок складатиме 20%. Дивіденди оподатковуються за ставкою 27% і, на відміну від української системи, сплачується компанією.

Реєстрація платником ПДВ є добровільною допоки операції компанії не перевищать 400 000 євро на початок календарного року. Якщо компанія отримує прибуток від нерезидента ЄС, наприклад від замовника з США, ПДВ не нараховується.

Великий плюс країни – наявність угод про уникнення подвійного оподаткування майже з усіма країнами світу, в тому числі з Україною. 

Які челенджі чекають на фаундерів, які обирають Естонію?

Щоб відкрити рахунок в естонському банку необхідно показати сабстенс  реальну присутність компанії на ринку, наприклад, реальний офіс, співробітників, контрагентів з Естонії, наявність естонськомовної версії сайту.  З досвіду  ІТ-юристів Stalirov&Co перевірка банку триває від 3-х до 6-ти місяців. Довготривалий комплаєнс – це типова проблема для українських компаній в Європі. 

Менше зусиль необхідно для відкриття рахунку у платіжних системах, наприклад, у литовській Paysera, англійських Wise та Revolut. Відкрити рахунок можливо з будь-якої точки світу, онлайн, за 1-3 робочі дні, що є найшвидшим варіантом отримання платіжного інструменту. У розпорядженні компанії буде рахунок європейського зразка IBAN, з можливістю здійснювати та приймати звичайні банківські платежі, як мінімум, у зоні країн SEPA, а деякі платіжні системи, наприклад Wise, дозволяють робити платежі ще з більшим числом країн. Також є можливість випуску бізнес-картки, прив’язаної до відкритого рахунку, що дозволить здійснювати покупки через Інтернет, та знімати готівку в банкоматах.

Польща: найближча країна зі швидким відкриттям банківських рахунків

Польща приваблива своєю територіальною близькістю та помірним оподаткуванням. Зареєструвати компанію можна через систему «S24», в якій документи формуються та підписуються в електронній формі. Для цього фаундеру необхідно отримати ePuap – електронний підпис, який підтверджують у польському консульстві.

У Польщі податок на прибуток складає 19%, а для стартапів та малих компаній з доходом до 2 млн євро на рік – 9 %. Податок на дивіденди у Польщі – 19%. У разі виплати дивідендів на користь українців ставка податку становить 15%. 

Компанія має зареєструватися платником ПДВ, якщо планує:

  • надавати послуги іноземними клієнтам у межах Європейського Союзу;
  • проводити транзакції, але звільнитися від ПДВ, коли:

    — обіг компанії не перевищує 200 000 злотих;
    — вартість придбання товарів у межах Європейського Союзу у податковому році перевищила еквівалент 50 000 злотих;
    — послуги надаються в межах Європейського Союзу, для яких місцем сплати податку є країна замовника.

Постачання товарів та послуг у межах Європейського Союзу оподатковуються за пільговою ставкою ПДВ у 0%, у той час, як базова ставка  – 23%.

Так само як і в Україні в Польщі можна зареєструвати індивідуальних підприємців, які є аналогом наших ФОПів. Це перевага Польщі, порівняно з іншими європейськими країнами. 

Польща – це одна з небагатьох країн, де відкрити банківський рахунків можливе у двотижневий строк. Найбільш лояльними до українських клієнтів є PKO Bank Polski, Bank Pekao, mBank, Millenium Bank, Alior Bank, Bank BGŻ, Getin Bank.

Кіпр: сонце, море та низький рівень диджиталізації

Кіпр розвиває свою інноваційну екосистему та підтримує розвиток стартапів та технологічних підприємств, проте якість адміністративних онлайн-послуг значно нижча порівняно з Естонією та Польщею. Тому, для відкриття компанії на території Кіпру має бути посередник, який допоможе подолати бюрократизовані урядові процеси. Проте, такі недоліки нівелюються вигідністю оподаткування.

На Кіпрі одна з найнижчих ставок податку на прибуток – 12,5 %. Податок з дивідендів у Кіпрі не стягується, але виникає зобов’язання задекларувати цей дохід в Україні.

Компанія має зареєструватися платником ПДВ, якщо сума оподатковуваних операцій за попередній рік перевищує 15 600 євро. Поріг реєстрації для дистанційного надання послуг клієнтам, які перебувають за межами Кіпру, становить 35 000 євро на рік. Поріг реєстрації для придбання товарів та послуг на Кіпр у постачальників, які перебувають в інших державах-членах ЄС, становить 10 251,61 євро на рік.

На Кіпрі, так само як і в Естонії, важко відкрити банківський ранок без найму працівників-кіпріотів, тому українці обирають альтернативні платіжні системи для проведення транзакцій.

5 критеріїв, які варто брати до уваги обираючи країну

Перш ніж обирати країну для реєстрації ІТ-компанії, важливо ретельно дослідити всі аспекти та врахувати індивідуальні потреби та стратегічні цілі вашого бізнесу. Для прийняття правильного рішення беріть до уваги:

  • Система податків. Залежно від того типу компанії, географії клієнтів та команди варто прорахувати податкове навантаження у кожній країні і обрати найвигідніший варіант. Наприклад, стартапу, який планує реінвестувати прибуток у розвиток та просування продукту, варто обирати Естонію через відсутність податкового навантаження за таких умов.
  • Банкінг. Якщо компанія не планує відкривати фактичний офіс та наймати місцевих співробітників, виникнуть складнощі з відкриттям банківського рахунку. Тому варто обирати країні з найменшими вимогами й проаналізувати альтернативні рішення, наприклад, платіжні системи. 
  • Сабстенс. Обирайте країну залежно від того, чи будете ви вести фактичний бізнес, чи обмежитесь віртуальною юридичною адресою, залежить яку країну варто обрати.
  • Ставлення до українців. Наприклад, у Wise та Revolut є квоти на відкриття рахунків українцям.
  • Диджиталізація. У країнах з високим рівнем оцифрування законодавства та якісним наданням адміністративних послуг онлайн простіше та оперативніше реєструвати та управляти бізнесом.

Источник: speka.media


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Стефанчук — про План перемоги: До кожного з пунктів буде ціла низка законодавчих ініціатив

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!