ПолiтДумка

«Юнона» сфотографувала вулканічний супутник Юпітера під час рекордного зближення

06 января
14:55 2024

НАСА опублікувало знімки Іо, отримані камерами автоматичної міжпланетної станції «Юнона» під час зближення із супутником наприкінці минулого року.

30 грудня станція «Юнона» здійснила рекордно близький для місії проліт над поверхнею Іо — вулканічно активного супутника Юпітера. За максимального зближення зонд пройшов на відстані близько 1,5 тис. км від поверхні місяця. Ближче до Іо підлітав лише «Галілео»: 2001 року він пролетів за 181 км від супутника.

Під час прольоту прилади «Юнони» реєстрували вулканічну активність на Іо. Дані, отримані трьома бортовими камерами, допоможуть вченим краще вивчити приливні сили, що наводять на дію вулкани, і спробувати зрозуміти, чи існує океан магми під нестабільною поверхнею. Додаткові спостереження вчені планують отримати під час наступного прольоту, запланованого на лютий 2024 року.

Поєднуючи дані цих прольотів із нашими попередніми спостереженнями, наукова група «Юнони» вивчає, як змінюються вулкани Іо. Ми шукаємо, як часто вони вивергаються, наскільки вони яскраві та гарячі, як змінюється форма потоку лави і як активність Іо пов’язана із потоком заряджених частинок у магнітосфері Юпітера.


Скотт Болтон, учасник наукової групи місії «Юнона» з Південно-Західного дослідницького інституту в Сан-Антоніо

323111111111.jpg (85 KB)

Хоча «Юнона» прилетіла до Юпітера у 2016 році, станція здійснила лише 57 витків навколо планети. Це з тим, що електроніка на борту зонда, хоч і сильно екранована, пошкоджується радіоактивними поясами Юпітера. Щоб звести вплив до мінімуму, «Юнона» проводить більшу частину часу на безпечній відстані, час від часу здійснюючи швидкі прольоти внутрішньої системи газового гіганта.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Відомий аналітик розкрив особливості смартфонів iPhone 17 та iPhone 18

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!