ПолiтДумка

волонтери із Запоріжжя розробляють програмне забезпечення для «українських пташок» (Відео)

26 февраля
20:42 2024

Запорізькі волонтери дають друге життя безпілотним літальним апаратам, які використовує українське військо. І готові ділитися власними розробками. А ще самотужки виготовляють комплектувальні та розробляють програмне забезпечення для «українських пташок». Більше дивіться у сюжеті журналіста «5 каналу» Дениса Розенкова у випуску новин.

Невеличку майстерню, в якій постійно кипить робота, обладнали хлопці з об’єднання «Що ти, дядя». Тут вже налагодили виготовлення блоків живлення для FPV-дронів. Кажуть, це – найзатребуваніша деталь коптерів. Виробництво ще на початковому етапі. Тож у цеху доводиться працювати навіть вночі. Антон приходить сюди після основної роботи.

«Так, ночуємо, тому що весь цей проєкт ще місяць назад був тільки в голові. Тиждень тому він був на папері. Тобто, все в процесі: з’являється якесь нове обладнання, переставляються меблі, граємося. Це поки, бо запуск це завжди важкий етап», – поділився волонтер Антон.

Поки за одну зміну хлопці виготовляють 10 акумуляторних блоків для дронів. Після запуску на повну потужність, ця кількість значно збільшиться.

«Ми хочемо, щоб у нас на фронті були нормальні акумулятори і дрони, щоб вони робили свою справу. Розуміємо, що провал операції на кожному етапі – це дрон просто не долетить. Не виконає свою бойову задачу», – зауважив волонтер Валентин.

Волонтери ретельно контролюють якість на кожному етапі збирання. Для своїх блоків живлення хлопці використовують лише якісні комплектувальні, які купують самотужки.

У цеху поряд працює також інша волонтерська група. Чоловік на позивний «Чечен» жартома називає себе «технічним волонтером». Він власник комерційної структури, свій офіс переобладнав під ремонт безпілотників. Розповідає, має чергу з військових замовлень.

«Я працюю зі всіма дронами, зі всіма. Будь-то FPV, будь-то «Мавіки», тобто, все це моє. В моєму офісі зараз близько 40 дронів. Це ті, що чекають своєї черги», – розповів «Чечен».

Він працює за власний кошт. Сам купує деталі, або знімає їх із техніки, яку вже не можна відновити. Напарник «Чечена» – комп’ютерник на позивний «Крон». Розробляє програмне забезпечення для безпілотників та самостійно створює комплектувальні. Демонструє одне зі своїх напрацювань – плату ініціатора. Це електронний елемент, який дає дрону сигнал на підрив боєприпасу.

«Це повністю моя розробка: від схеми і закінчуючи програмним забезпеченням. На 120 приладів використаних, була всього одна відмова», – зазначив «Крон».

Вартість ініціатора, розробленого «Кроном», становить 160 гривень. Чоловік каже, на українському ринку є подібні елементи. Але ціна у п’ять-шість разів вища. Свої напрацювання хлопці віддають військовим безоплатно. Кажуть, зараз єдина проблема – це відсутність додаткових робочих рук. З більшою кількістю помічників – обсяг допомоги українській армії значно примножиться.

Источник: 5.ua


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Первый тур завершен: на каком месте Шахтер в турнирной таблице Лиги чемпионов?

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!