ПолiтДумка

Eurofighter стане демонстратором технологій для винищувача шостого покоління FCAS

16 июня
13:08 2024

Бундесвер на своєму офіційному сайті випустив пресреліз, в якому у контексті авіасалону ILA-2024, який проходив у Берліні, йдеться про те, що європейська програма бойової авіаційної системи майбутнього FCAS (Future Combat Air System) отримала нового учасника. Так, до Франції, Німеччини та Іспанії приєдналася Бельгія — спершу в статусі спостерігача.

У Бундесвері зауважують, що на авіасалоні була підписана відповідна декларація про наміри, і зараз сторони вивчають, як можна використати промисловий потенціал Бельгії у проєкті. Ба більше, вже зараз ця країна має доступ до всіх даних та подій у рамках проєкту FCAS і має право брати участь як в обговореннях, так і у прийнятті стратегічних рішень.

Крім того, на ILA було офіційно закріплено ще одне важливе рішення для розвитку програми FCAS, а саме — роботи над демонстратором STAR (System and Teaming Advanced Research) винищувача шостого покоління, який базуватиметься на двомісному літаку Eurofighter.

“Винищувач отримає модифіковану кабіну, а також блок авіоніки та зв’язку, що складається з декількох модулів. Метою є тестування, розробка та інтеграція нових технологій взаємодії пілотованих та безпілотних літальних апаратів з метою підготовки їх до розробок в європейській FCAS”, — кажуть у Бундесвері.

До речі, щодо безпілотників або ж “вірних ведених”, які будуть супроводжувати винищувачі на полі бою в майбутньому — на авіасалоні ILA також демонструвався повнорозмірний макет такого безпілотника від Airbus, який передусім призначений для повітряних сил Німеччини.

Ще однією темою, яку учасники FCAS обговорювали на ILA, став штучний інтелект — в Airbus зокрема підкреслили, що такі технології необхідні, але водночас використовувати їх треба “свідомо та відповідально”. В компанії наголошують, що низку сценаріїв доведеться автоматизувати, але треба дотримуватися керівних принципів НАТО.

У повітряних силах Німеччини також акцентують, що служба й надалі хоче, щоб пілоти мали можливість приймати ті чи інші важливі рішення, і повинні отримувати якомога більше потрібної інформації в режимі реального часу, яку б міг опрацьовувати штучний інтелект.

Источник: uagolos.com


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

ЄС виконає зобов’язання щодо повернення в Україну справедливого миру — Мішель

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!