ПолiтДумка

Словаччина підтримує членство України в НАТО, але після завершення війни

10 июля
19:46 2024

«Словаччина максимально підтримує інтеграційні зусилля України… та поділиться всіма своїми ноу-хау в реформах, але з іншого боку ми наполягаємо на тексті, який говорить, що відкрити питання про майбутнє членство в НАТО можна буде лише тоді, коли в Україні буде мир і не буде точитися військовий конфлікт, коли будуть виконані всі умови… і коли з цим погодяться всі члени Альянсу», — пояснив політик.

Пеллегріні підкреслив, що говорити про членство Києва в НАТО наразі є передчасним і неможливим, з огляду на ситуацію, воно, за його оцінкою, є ще дуже далекою метою. Такий підхід він назвав дуже прагматичним і реалістичним. Словаччина, за словами її президента, не робить політику «великих заяв і голлівудських жестів», а говорить лише про те, що може бути виконано.

Він також визнав, що «якби пала Україна, це була б дуже неприємна ситуація для всього східного флангу НАТО».

У контексті рішення негайно посилити Україну засобами ППО, Пеллегріні привітав рішення президента США, особливо з огляду на останні російські атаки, які призвели до трагедії з багатьма людськими жертвами, але водночас звернув увагу на те, що це послаблює в плані захисту власне східний фланг НАТО.

Читайте також: Шлях України до членства в НАТО незворотний — президент Фінляндії

«Наступні кілька одиниць ППО для України означає їх дефіцит для країн-членів НАТО. Словаччина, схоже, й надалі, залишається без надійної охорони повітряного простору», — заявив президент країни і поінформував, що порушить ключове питання «про виробничі можливості США і Європи» на зустрічі. Можливості Європи в цьому сенсі не дають, за словами президента, сподівання на виробництво та постановку на чергування необхідної кількості систем.

Пеллегріні водночас поінформував, що його країна візьме участь у фінансуванні пакету допомоги Україні, який буде сформовано під егідою НАТО, уточнивши при цьому, що Братислава зарахує ці видатки до тих 2% ВВП, які Словаччина спрямує на оборону.

Нагадаємо, саміт НАТО з нагоди її 75-річчя проходить в Вашингтоні 9-11 липня.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Макаллистер уехал в расположение сборной Аргентины с подозрением на травму

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!