ПолiтДумка

Вашингтонський саміт став викликом не лише для України, але й для НАТО — експерт

19 июля
02:16 2024

Саміт НАТО у Вашингтоні став викликом не лише для України, але й для альянсу.

Про це заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко під час круглого столу на тему «НАТО для України, Україна для НАТО — перспективи та переваги для обох сторін», передає Укрінформ.

«Цей саміт показав ті виклики, які стоять не лише перед Україною, але й перед НАТО», — сказав експерт.

Мусієнко вказав на неможливість вступу України у НАТО під час російської агресії. «Він (Вашингтонський саміт НАТО — ред.) не міг закінчитися вступом, про це заявляв Президент України Володимир Зеленський, сам Альянс підтвердив, що Україна набуде членства після війни», — зазначив військовий аналітик.

Він додав, що для України вкрай важливим є чітке розуміння з боку партнерів по НАТО моменту закінчення війни. «Партнери по НАТО говорять, що вони візьмуть Україну до себе після завершення стану війни. Коли в їхньому розумінні цей стане настане, для нас це важливо», — акцентував він.

Читайте також: У Міноборони назвали ключове рішення Саміту НАТО щодо України

Мусієнко нагадав, що шлях України до НАТО відбуватиметься без плану дій щодо членства (ПДЧ). «Як Швеція та Фінляндія, Україна стане членом НАТО без ПДЧ, партнери високо оцінюють темпи реформ, що ми проводимо на шляху до членства», — зазначив Мусієнко.

Він зазначив важливість для НАТО подавати чіткі та реальні сигнали для вступу України до альянсу. «НАТО треба давати Україні зрозумілі сигнали щодо її майбутнього членства, це в інтересах Альянсу, інакше це буде підігравати російській пропаганді та підштовхувати Україну до Росії», — акцентував військовий експерт.

Читайте також: Столтенберг призначив нового керівника Представництва НАТО в Україні

Мусієнко звернув увагу на новий рівень співпраці між Україною та НАТО. «Створення у Німеччині спеціальної команди для покращення координації надання нам допомоги, відкриття офісу спеціального представника НАТО. Це піднімає наші взаємостосунки з НАТО на новий рівень», — повідомив керівник аналітичного центру.

Мусієнко наголосив на важливості вивчення досвіду супротиву Україні російській агресії для покращення НАТО. «НАТО ще не стикалося з таким ворогом як Росія, російсько-українська війна змінила розуміння сучасних військових конфліктів, тому Україна може допомогти НАТО, передавши свій досвід Альянсу, щоб він підготувався до війн майбутнього», — резюмував військовий аналітик.

Як повідомляв Укрінформ, Україна не може бути повністю задоволена результатами ювілейного саміту НАТО, попри ухвалені у Вашингтоні важливі стратегічні рішення, про що заявив заступник глави МЗС Євген Перебийніс.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Розробник криптовалюти Ethereum Віталік Бутерін може стати Нобелівським лауреатом

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!