ПолiтДумка

МАГАТЕ: Росія має негайно вивести військових і персонал із ЗАЕС

20 сентября
15:20 2024

Генеральна конференція МАГАТЕ під час 68-ї сесії 65 голосами схвалила резолюцію “Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні”. Співавторами документа виступили 52 країни-члени агентства.

Про це повідомили у Міністерстві енергетики України, передає Укрінформ.

Резолюція підтверджує, що українські атомні станції, серед яких і Запорізька АЕС, мають функціонувати під повним суверенним контролем України. МАГАТЕ закликала до негайного виведення військового та іншого персоналу РФ з території ЗАЕС та повернення станції під контроль української влади для забезпечення її безпеки.

У резолюції висловлюється вдячність за зусилля генеральному директору Рафаелю Гроссі та секретаріату МАГАТЕ у вирішенні ризиків ядерної безпеки в Україні та підтримується присутність місії підтримки та допомоги агентства на ЗАЕС. При цьому до моменту повернення ЗАЕС під контроль України від Росії вимагається забезпечити МАГАТЕ необмежений доступ до всіх об’єктів та інформації на станції.

Читайте також: Галущенко і Гроссі обговорили розширення місій МАГАТЕ на українські підстанції

Крім того, в документі висловлюється підтримка подальших зусиль МАГАТЕ з подолання ризиків ядерної безпеки в Україні, особливо в контексті рішення гендиректора агентства направити спостережні місії на високовольтні підстанції, які є ключовими для роботи українських АЕС, а також підтримка продовження надання МАГАТЕ технічної допомоги Україні для забезпечення безпечної роботи атомних об’єктів і подальша політична, фінансова та матеріальна підтримка відповідних програм.

Окремо зазначається, що під час Саміту миру, який відбувся 15-16 червня 2024 року за ініціативою Президента України, було наголошено на важливості забезпечення безпечної та стабільної роботи українських атомних станцій, зокрема ЗАЕС, під повним суверенним контролем України.

Читайте також: На ЗАЕС присутні російські військові та техніка, по периметру встановлені міни — МАГАТЕ

Президент України Володимир Зеленський висловив вдячність Міжнародному агентству з атомної енергії за ухвалення резолюції щодо Запорізької атомної електростанції.

“Вдячний генеральній конференції МАГАТЕ за ухвалення резолюції щодо Запорізької АЕС, яка підтверджує необхідність відновлення Україною повного контролю над станцією та виведення російських військ і персоналу із ЗАЕС”, — заявив глава держави у соцмережі Х.

За словами Зеленського, “Росія – єдиний терористичний режим у світі, який вкрав атомну електростанцію, що є найбільшою АЕС у Європі, перетворив її на військову базу і продовжує використовувати для ядерного шантажу нашого континенту та світу”.

“Саме тому ядерна безпека є першим пунктом Формули миру. І це було однією з головних тем на порядку денному першого Саміту миру. Я радий бачити, що сьогоднішня резолюція генеральної конференції МАГАТЕ сприяє цим важливим зусиллям”, — підкреслив Президент.

Читайте також: Галущенко і Гроссі обговорили розширення місій МАГАТЕ на українські підстанції

На його переконання, “тільки завдяки колективній рішучості та принциповим діям ми зможемо змусити агресора припинити шантаж і терор. У цьому має бути зацікавлена кожна держава, яка дотримується Статуту ООН і загальнолюдських принципів, заради міжнародного миру та безпеки”.

Як повідомлялося, ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної та радіаційної безпеки, мінуючи територію станції, не допускаючи до роботи кваліфікований персонал та перебиваючи лінії живлення АЕС від енергосистеми України.

Під час Саміту миру, який відбувся 15-16 червня 2024 року за ініціативою Президента України Володимира Зеленського, було наголошено про важливість забезпечення безпечної та стабільної роботи українських атомних станцій, зокрема ЗАЕС, під повним суверенним контролем України.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Шмигаль та фон дер Ляєн домовилися провести спільне засідання Кабміну й Колегії Єврокомісії

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!