ПолiтДумка

Україна очікує рішення у справі про порушення Морської конвенції протягом 9-12 місяців

24 сентября
13:25 2024

Українська сторона припускає, що рішення у справі про порушення Морської конвенції може бути протягом 9-12 місяців.

Про це кореспондентові Укрінформу в Гаазі в ексклюзивному коментарі сказав посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич.

«Якщо ми подивимося на практику щодо таких справ, то, в принципі, від завершення останніх слухань по суті справи до прийняття відповідного рішення арбітражного трибуналу може пройти від дев’яти місяців і більше. Тобто ми думаємо, що умовно, можливо, десь протягом дев’яти місяців-року ми можемо мати фінальне рішення у цій справі. Але це лише прогнози. Ми, звичайно, жодним чином не можемо впливати на арбітражний трибунал і не можемо достеменно знати, коли буде винесено рішення», — сказав він.

Варто зазначити, що справа перебуває на стадії розгляду по суті. У вересні 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти Росії щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і прагне підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці шляхом застосування арбітражної процедури.

«По-перше, дуже важливо, щоб Конвенція ООН з морського права застосовувалася до таких просторів, як, зокрема, Азовське море і Керченська протока, що Азовське море жодним чином не може вважатися внутрішніми водами», — зазначив Кориневич.

Він підкреслив, що «Керченська протока є відповідно міжнародною протокою, і Російська Федерація не може і не повинна, і це неправомірно та незаконно, коли РФ вважає, що Азовське море і Керченська протока є умовно внутрішнім озером чи внутрішніми просторами Російської Федерації».

Кориневич наголосив, що РФ порушує і порушувала багато норм Конвенції ООН з морського права, зокрема щодо свободи судноплавства і, зокрема, транзитного проходу, щодо охорони природного навколишнього середовища, морського, щодо охорони підводної культурної спадщини.

Читайте також: Україна в Гаазі: Керченський міст обмежує міжнародне судноплавство, його необхідно демонтувати

Посол з особливих доручень МЗС України відзначив неправомірність, незаконність так званого Керченського мосту: «Він є незаконним, неправомірним з точки зору міжнародного права, і тому його має не стати. Він має бути демонтований — для того, щоб повернути режим навігації судноплавства у Керченській протоці, в Азовському морі до того стану, в якому він був до початку тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією. І, відповідно, до того, як ця так звана споруда була побудована Російською Федерацією».

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня у будівлі Палацу миру в нідерландській Гаазі о 10:00 за місцевим часом розпочалися слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Слухання триватимуть по 5 жовтня.

У травні 2017 року відбулося перше засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Українець ошукав дванадцятьох громадян на продажі недійсних талонів на пальне

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!