ПолiтДумка

Углава подав позов до суду щодо «незаконного звільнення»

27 сентября
05:46 2024

Колишній перший заступник директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углава, якого у вересні цього року за результатами проведеного службового розслідування звільнили з цієї посади, подав позов до суду.

Як передає Укрінформ, про це Углава повідомив у Фейсбуці.

«Подав позов до суду про скасування висновку Дисциплінарної комісії НАБУ щодо мене та визнання наказу про моє звільнення незаконним», — зазначив він.

За його словами, про незаконність та замовність його звільнення свідчать численні порушення як під час службового розслідування, так і під час прийняття рішень щодо результатів.

Зокрема він зауважив, що «розслідування щодо державних службовців, віднесених до посад категорії «А» (до них належить посада першого заступника директора НАБУ), мають проводитися Комісією з питань вищого корпусу державної служби, склад якої затверджується Кабінетом міністрів України, а не Дисциплінарною комісією НАБУ. Отже, висновок Дисциплінарної комісії НАБУ щодо мене є таким, що винесено неналежним органом. І моє звільнення на підставі такого висновку – протиправне».

Він вважає, що висновки службового розслідування є необґрунтованими.

Читайте також: Витік інформації з НАБУ: Кривонос звільнив свого першого заступника Углаву

Також за його словами, директор НАБУ не мав права звільняти його. «По-перше, через конфлікт інтересів, переслідування особистих цілей та через тиск на нього з боку зацікавлених осіб, а по-друге, через наявність у мене статусу викривача», — підкреслив Углава.

Він нагадав про розпочатий Національним агентством з питань запобігання корупції моніторингу та контролю щодо можливого порушення директором НАБУ антикорупційного законодавства.

Крім того, Углава заявив, що НАБУ дотепер ретельно переховує від нього матеріали та висновок Дисциплінарної комісії, зокрема протокол про розподіл голосів. Документи не надають ні на його запити, ні на запити його адвокатів.

Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня директор НАБУ Семен Кривонос звільнив свого першого заступника Гізо Углаву за результатами проведеного службового розслідування.

Службове розслідування та надалі Дисциплінарна комісія НАБУ встановила, що перший заступник директора вчинив низку дій та висловлювань негативного характеру, спрямованих на персональну та професійну дискредитацію працівника бюро, який подав службову записку про можливі факти витоку інформації.

Читайте також: Витік інформації з НАБУ: Углава подав позов до суду проти ЦПК

Крім того, зазначені дії сформували у працівників НАБУ розуміння можливості настання негативних наслідків за викривальну діяльність, що є неприпустимим порушенням найвищих стандартів етики та доброчесності, якими мають керуватись в свої роботі працівники та вище керівництво НАБУ.

11 червня директор НАБУ Семен Кривонос заявив, що за фактом витоку інформації про розслідування кримінальних справ НАБУ проводиться досудове розслідування.

Окрім досудового розслідування щодо витоків, у НАБУ за наказом Кривоноса розпочато ще два службових розслідування. Одне — щодо можливого тиску на викривачів, інше — щодо можливих неправомірних вказівок детективам.

У травні директор НАБУ усунув від виконання обов’язків свого першого заступника Углаву. У бюро повідомили, що таке рішення ухвалили через розслідування про злив даних.

12 липня Углава заявив, що пройшов детектор брехні, і запевнив, що до зливів інформації про хід слідства у кримінальних справах бюро не причетний.

24 липня Углава звернувся до НАБУ і САП із проханням зняти гриф держтаємниці з матеріалів розслідування щодо ймовірного витоку інформації, в яких він фігурує. Він зазначив, що одночасно із початком досудового розслідування та двох службових розслідувань, метою яких, за його словами, є дискредитація його як службової особи та НАБУ в цілому, розпочалася медійна кампанія, «спрямована на створення негативної думки у суспільстві щодо моєї діяльності та репутації».


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

У Нідерландах відбудеться прощальний політ винищувачів F-16

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!