ПолiтДумка

ПАРЄ готує нову резолюцію про обмін військовополоненими — депутатка

04 октября
21:19 2024

Політичний комітет ПАРЄ готує нову резолюцію з робочою назвою «Про політичну підтримку та фасилітацію обмінів військовополонених». Вона має закріпити дієвіші механізми роботи міжнародних організацій над усіма гуманітарними питанням що стосуються війни в Україні.

Про це народна депутатка Єлизавета Ясько, яка є доповідачкою у ПАРЄ з цього питання, розповіла в Страсбурзі власному кореспонденту Укрінформу.

За її словами, вже у процесі підготовки документу планується організувати слухання з міжнародними організаціями, щоб підштовхнути їх до ефективнішої роботи.

«Необхідно зробити так, щоб такі організації як Червоний хрест, ОБСЄ, різні агенції ООН, які повинні займатися важливими гуманітарними питаннями, а саме — відвідувати полонених, фіксувати злочини, надавати допомогу, працювали ефективніше для України. На жаль, ще 10 років тому ці ж самі структури були значно дієвішими під час конфліктів», — сказала Ясько.

У процесі підготовки політичним комітетом буде організовано ряд слухань, щоб проаналізувати роботу цих структур та обрати механізми, які можна застосувати, щоб вони проводили ту роботу, яку вони декларують в своєму статуті.

«Ми хочемо залучити різні міжнародні організації до конструктивного діалогу і провести ревізію, тобто чесно перелічити, що їм вдалося, що їм не вдалося. І чому? Дуже часто міжнародна спільнота каже, що вони хочуть це вирішити. Але чомусь не можуть. Те, що зрозуміло нам, українцям, далеко не всім зрозуміло у Європі», — пояснила депутатка.

Серед можливих шляхів до змін, за її словами, – реформування роботи та створення нових місій із конкретних питань.

Читайте також: Полонені журналісти вперше згадуються у резолюції ПАРЄ як окрема категорія — депутатка

«Якщо ці організації не спроможні впоратись в широким спектром, можливо, вони будуть дієвішими в окремих питаннях – допомоги з поверненням дітей чи з військовими полоненими та дотриманням Женевської конвенції. Я думаю, що разом з міжнародним тиском і разом з Радою Європи ми зможемо отримати кращі результати», — сподівається Ясько.

За словами члена української делегації в ПАРЄ, Рада Європи — якраз та організація, яка зараз займає лідерську роль у дотриманні та відбудові міжнародного права та є у фарватері підтримки України.

«Нам всім потрібна справедливість в міжнародному праві, щоб злочини, які чинить Росія, мали покарання», — додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, ПАРЄ ухвалила першу резолюцію, яка стосується українських цивільних та військових полонених. У ній Рада Європи вперше піднімає питання звільнення та подальшої реабілітації українських полонених, а також вимагає від Росії дотримуватися положень міжнародного гуманітарного права.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Заявка сборной Португалии на матчи Лиги Наций

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!