ПолiтДумка

голландська армія відроджує повноцінну наземну ППО

16 октября
11:14 2024

Свого часу Нідерланди мали 95 Gepard, 8 батарей MIM-23 HAWK та 4 батареї Patriot, але у 2000-х пустили під ніж цілі сегменти ППО

Джерело: Defence Express

Збройні сили Нідерландів відновлюють повноцінну наземну компоненту протиповітряної оборони, від якої зараз залишились лише ПЗРК Stinger, два NASAMS та два Patriot, водночас всі комплекси середньої та меншої дальності були виведені з чергування після завершення Холодної війни. А у Нідерландів на 1991 рік було: 95 Gepard (Cheetah PRTL), 8 батарей MIM-23 HAWK та 4 батареї Patriot.

Але всі HAWK зняли з озброєння у 2004 році, а у 2006 році всі Gepard, закупили лише дві батареї NASAMS, скоротили Patriot до трьох батарей, а одну з них передали Україні літом цього року. Саме тому, для ліквідації лакуни, як повідомило міноборони Нідерландів, будуть закуплені додаткові NASAMS та відроджено сегмент ближньої ППО завдяки NOMAD від норвезького Kongsberg, про який в окремому матеріалі.

Щодо комплексів NASAMS то вони, з огляду на оголошену кількість машин не будуть базуватися на жорсткій конфігурації. Загалом планується закупити 13 пунктів управління вогнем та 21 пускову NASAMS, 5 броньованих машин керування вогнем та 18 комплексів NOMAD. До цього будуть додані додаткові РЛС від Thales.

Ця кількість, відповідно до опису, дозволить створити дві комплексні батареї (ориг. batterij) в яких буде один взвод (ориг. peloton) NASAMS та два NOMAD. Ще має бути сформовано чотири окремі взводи NASAMS, тобто загалом мова йде про шість нових підрозділів з комплексами середньої дальності. Водночас NOMAD буде зведено у чотири підрозділи, з яких два у складі комплексних батарей, а ще два у ролі окремих. До цього ще треба додати дві батареї Patriot, які залишаються у строю у Нідерландів.

З боку Defense Express можемо лише визнати, що наведений оборонним відомством Нідерландів розподіл викликає питання через зайві командні пункти та дрібність кількості пускових до них. Наприклад, виходить що на один командний пункт NASAMS має бути 1,6 пускових, це якщо їх буде 13. А от якщо звернути увагу на текст, де зазначено, що їх 8 – по 2,6 пускових на один командний пункт. З NOMAD ситуація не легша – по 3,6.

Не легше стає від використання голландцями власних позначень штатно-організаційної структури із батареями та взводами. І лише завдяки ілюстрації стає ясно, що голландський “взвод” – це fire unit, який більше відповідає поняттю ЗРК. При цьому об’єднувати обидві системи ППО планується у звичних пропорціях – 1 командний пункт на 3 пускових.

Увагу можливо приділити тому, що Нідерланди вочевидь збираються закупити NASAMS із ракетами AMRAAM-ER із дальністю 50 км, а для NOMAD – AIM-9, хоча ця система може використовувати й IRIS-T.

І зрештою ілюстрація від міноборони Нідерландів також доволі зрозуміло пояснює через яку країну-терорист Амстердам має відновлювати свою наземну систему ППО. Бо саме ці ЗРК необхідні для того, щоб збивати “Шахеди”, Ка-52, “Калібри” та інші російські літальні апарати.

Источник: uagolos.com


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Керівники фракцій і груп у Раді одностайно підтримали План перемоги — Стефанчук

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!