ПолiтДумка

Віцепрезидент Єврокомісії — про План перемоги: Потрібно посилити військову підтримку України

19 октября
02:32 2024

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс переконаний, що наразі потрібно посилити підтримку Україну в усіх сферах, але насамперед – у військовій.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він заявив під час виступу на Ризькій конференції.

«З розвитком подій, я думаю, стає дедалі зрозуміліше, що нам потрібно робити більше для підтримки України в усіх аспектах – політичному, фінансовому, але насамперед у військовому. Адже якщо ми говоримо про мирний план Президента Зеленського, або якщо ми зараз обговорюємо План перемоги Президента Зеленського, як він був представлений, це в будь-якому разі залежить від підтримки, яку ми надаємо», — сказав Домбровскіс, коментуючи питання про те, як сприйняли у Брюсселі презентований Президентом України План перемоги.

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії вказав, що у питанні фінансової підтримки партнери України зараз «на правильному шляху». Він нагадав про пакет від G7 у розмірі 45 млрд євро, з якого Євросоюз надасть 35 млрд – за рахунок надходжень від заморожених російських активів.

«Звичайно, ми сподіваємося також на значний внесок США в цей пакет. Але ще більш нагальним є збільшення військових постачань», — додав Домбровскіс.

Читайте також: Байден, Макрон, Шольц і Стармер обговорили План перемоги та допомогу Україні

Він наголосив, що важливо не просто якось закінчити війну, перетворивши її на тліючий конфлікт, як це було на Донбасі з 2014 року, а потрібно «прийти до справедливого і довготривалого рішення».

«Але, знову ж таки, все залежатиме від того, яку підтримку ми як західний демократичний світ надаватимемо Україні», — наголосив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський представив План перемоги 16 жовтня у Верховній Раді, а 17 жовтня – на саміті Європейського Союзу, що проходив у Брюсселі.

План складається з п’яти пунктів – геополітичного, двох військових, економічного та безпекового, а також із трьох таємних додатків.

Перший пункт – запрошення України в НАТО. За словами Зеленського, цей крок може стати фундаментальним для миру і свідченням для Путіна, що його геополітичні розрахунки програшні.

Читайте також: Скепсис щодо України в НАТО залишився у німців, позиція США стала ближчою — Зеленський

У другому пункті йдеться про незворотне зміцнення української оборони проти агресора. Президент зазначив, що є чіткий перелік зброї, яка здатна підтримувати необхідну силу українських воїнів. Цей пункт Плану містить таємний додаток, і до нього мають доступ саме ті партнери, у яких є відповідний військовий потенціал допомоги.

Третій пункт – стримування. Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, що буде достатнім для захисту від будь-якої воєнної загрози з боку Росії. Цей пункт також містить таємний додаток. Його вже отримали США, лідери Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини.

Читайте також: План перемоги України наново оцінять після виборів президента у США — Туск

Четвертий пункт стосується стратегічного економічного потенціалу. Україна пропонує стратегічним партнерам укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних у країні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу. Цей пункт також має таємний додаток, який передають лише визначеним партнерам.

П’ятий пункт – безпековий. Він розрахований на повоєнний час та передбачає у разі згоди партнерів заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, дислокованих у Європі, українськими підрозділами, які здобули реальний досвід сучасної війни, застосування західної зброї та взаємодії з військовими НАТО.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Шмигаль обговорив зі спікером Фінляндії протидію гібридній агресії РФ

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!