ПолiтДумка

Україна буде в усіх безпекових аспектах Польського головування в ЄС — експерт

28 октября
18:27 2024

Головним гаслом Польського головування в ЄС у першій половині 2025 року буде «безпека» у багатьох її вимірах, й Україна буде присутньою у більшості з них.

Про це в коментарі Укрінформу сказав керівник групи з питань співпраці з Україною в організації польських працедавців «Конфедерація Левіатан», один з радників Польського головування в ЄС Анджей Рудка.

Зокрема, як зазначив експерт, головним гаслом Польського головування в ЄС у першій половині наступного року є «безпека» у широкому контексті, зокрема в економічному, військовому й оборонному вимірах, сферах охорони здоровʼя, цивільного захисту тощо.

В економічному компоненті Варшава працюватиме, зокрема, над зміцненням спільного ринку ЄС, підвищенням конкурентоспроможності ЄС щодо головних світових конкурентів, таких як США, Китай чи Індія.

У компоненті військової безпеки йтиметься про спільний захист зовнішніх кордонів ЄС у контексті польської пропозиції щодо зміцнення східного кордону Польщі з Білоруссю та Росією (проєкт «Щит Схід» — ред.), а також cтворення спільної європейської армії. Важливим також буде спільний розвиток оборонно-промислового комплексу країн євроспільноти у середньо- та довгостроковій перспективі.

У сфері охорони здоровʼя основний акцент робитиметься на подоланні наслідків пандемії COVID-19 і підготовці до нових такого роду викликів.

Щодо цивільної безпеки, то нещодавня повінь у Польщі та Італії, пожежі у Греції та Іспанії засвідчили, що у цій сфері є значні занедбування й потрібно працювати над покращенням ситуації з цивільним захистом у середині ЄС.

«Якщо звернути увагу на усі аспекти безпеки, то Україна, насправді, може бути включена до кожного з них як одна з підтем дискусій. Йдеться як про економічну, військову, оборонну, цивільну складові, сферу охорони здоровʼя. Всюди в цих темах можна включати український аспект, адже для України усі ці елементи є життєво важливими, вона змушена буде вже зараз їх включати у переговори з ЄС, а незабаром вже і почати реалізовувати»,- наголосив Рудка.

Він підкреслив, що питання безпеки є «дуже важливими», а одним із завдань Польського головування в ЄС «буде слідкувати, щоб український контекст у тій чи іншій мірі був присутній всіх цих сферах».

Читайте також: Туск: Розширення Євросоюзу буде в центрі уваги Польщі під час головування в Раді ЄС

Як повідомляв Укрінформ, глава польського уряду Дональд Туск підкреслював, що Польща під час головування в Раді ЄС у першій половині 2025 року працюватиме над досягненням справедливого миру в Україні та просуванням держави на шляху до ЄС і НАТО.

Варшава до 2028 року в межах масштабної програми “Щит Схід” збудує на кордоні з Росією і Білоруссю 700 км укріплення, системи оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам тощо.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Лише «далекобійна» рішучість покладе край війні — Зеленський

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!