ПолiтДумка

МЕД╡А-АРХ╡В ЦЕНТРУ

22 апреля
11:19 2001

ФормальнЁ владнЁ Ёнститути в Укра©нЁ ╨ лише фасадом для неформального панування потужних полЁтичних гравцЁв

Володимир ПОЛОХАЛО, шеф-редактор журналу «ПолЁтична думка»:

НинЁшня акцЁя (лЁквЁдацЁя наметЁв на Хрещатику 1 березня 2001р. — «ПД»), я гадаю, наочно засвЁдчу╨, що укра©нське пострадянське суспЁльство перебува╨, так би мовити, по той бЁк загальноприйнятих уявлень про перехЁд до демократЁ й про методи розв’язання полЁтичних конфлЁктЁв. Будь-яка полЁтична конкуренцЁя ма╨ вЁдбуватися в рамках формальних ЁнститутЁв. Якщо ©х браку╨, ©х треба виробляти (Ё це болЁсний, складний ╡ дуже дискомфортний процес).

Так, усе було зроблено по рЁшенню суду, але всЁм був очевидний контекст цЁ╨© полЁтично© культури. Цьому передували певнЁ ╡деологЁчнЁ оцЁнки тим, хто, скажЁмо, квалЁфЁку╨ себе як опозицЁю (навряд чи варто було квалЁфЁкувати ©х як нацЁонал-соцЁалЁстЁв, чи фашистЁв). Верховенство права — так можна говорити про рЁшення суду. Але тодЁ верховенство права ма╨ рацЁоналЁзуватися й у всЁх ╡нших дЁях, всЁх Ёнших учасникЁв. У даному випадку цей принцип верховенства права не дЁ╨, а розгляда╨ться через полЁтичнЁ, ЁдеологЁчнЁ клЁше й оцЁнки. Тобто спочатку апрЁорЁ було визначено вищими посадовими особами, що це таке за явище (визначено як негативне), Ё потЁм, пЁсля цих визначень, ми ма╨мо дЁ© судово© влади — це не кращий контекст дЁй судово© влади.

Я думаю, що поки що полЁтична боротьба вЁдбува╨ться не за правилами демократичного свЁту ╡ тому вона не веде до досягнення ╡нституцЁонального компромЁсу НайгЁрше, що в масовЁй свЁдомостЁ сьогоднЁ формальнЁ ╡нститути (тобто цЁ унЁверсальнЁ норми ╡ правила) с лише фасадом неформального панування бЁльш сильних полЁтичних «гравцЁв», якЁ зовсЁм не гарантують меншостЁ, хай навЁть нелояльнЁй меншостЁ, а також громадянам захист вЁд застосування принципу права сильного.

02/03/2001 ╧41 «ДЕНЬ»


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Відмова Шольца передати Україні Taurus є дедалі незрозумілішою — голова Мюнхенської конференції

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!