ПолiтДумка

Три події світу. Тріо для Шарля Мішеля, санкційний дуплет та повернення Дональда Трампа

08 марта
09:50 2021

Одночасне запровадження Європейським Союзом та Сполученими Штатами санкцій проти Росії відкриває нові перспективи. 

Голова Європейської Ради Шарль Мішель здійснив візит половиною країн, які є членами Східного Партнерства. Грузію, Молдову та Україну об’єднує наявність угоди про асоціацію з Європейським Союзом, що стало додатковим імпульсом для візиту пана Мішеля. У Молдові він підтримав прагнення президента Майї Санду провести дочасні парламентські вибори (ситуація з розпуском парламенту в країні залишається неоднозначною), у Грузії – вирішив стати модератором перемовин між владою та опозицією на тлі потужної політичної кризи. В Україні Шарль Мішель не лише побував у зоні ООС, але і наголосив: «Україна – це Європа». Проте маємо визнати, що цей географічно очевидний факт всередині Європейського Союзу не знаходить належної підтримки. Наприкінці березня Європейська Рада планує обговорити зміну підходів у відносинах з Росією, і «тріо Асоціації» має спільно боротися за отримання більш чіткої перспективи членства у ЄС.

Одночасне запровадження Сполученими Штатами та Європейським Союзом санкцій проти Росії відкриває нову сторінку в історії трансатлантичного партнерства. Причина посилення санкційного тиску – переслідування Алєксєя Навального та застосування хімічної зброї. Доки у Росії продовжують використовувати отруту «Новічок» для замахів на ворогів Кремля, колективний Захід продовжує шукати можливості адекватної відповіді. Санкційний дуплет США та ЄС – очевидна гра з продовженням, адже використаний формат санкцій дозволяє у перспективі їх розширювати, що наповнює партнерство Вашингтону та Брюсселя новим змістом.

Фото: Bloomberg
Фото: Bloomberg

Дональд Трамп повернувся на політичну авансцену, взявши активну участь у Конференції консервативної політичної дії. Там він заперечив наявність планів створити нову політичну партію, пообіцявши зміцнювати Республіканську та боротися за реформування виборчої системи. 45-й президент США піддав гострій критиці свого наступника, наголосивши, що той поставив Америку на останнє місце. Проте Сенат США, де половину місць мають республіканці, з Трампом не погодився, підтримавши запропонований Джозефом Байденом пакет економічної допомоги обсягом у 1,9 трильйони доларів. Однак це не означає, що Дональд Трамп відмовиться від критики на адресу діючого глави держави – експрезидент використає власний досвід для загострення політичної боротьби. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Офіс Президента


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Динамо в Лиге Европы — одна из наименее острых команд турнира

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!