ПолiтДумка

Подальша ескалація в Україні не відповідає інтересам самої Росії – представник НАТО

15 марта
21:37 2021

Про це сьогодні під час віртуальної дискусії під егідою брюссельського Центру Європейської Політики (ЕРС), яку було присвячено сьомій річниці з дня незаконної анексії Росією Криму, заявив Джеймс Апатурай, заступник Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки, спеціальний представник Генерального Секретаря НАТО по Кавказу й Центральній Азії.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу про те, наскільки ймовірною Альянс вважає нову агресію Росії проти України вже цієї весни, і що саме НАТО планує робити, щоб захистити країни-союзниці, що межують з Україною.

«З моєї точки зору, те, що трапилося в Криму, і те, що продовжує відбуватися там і на Донбасі, як і події в Грузії, є показовими щодо вчинків Росії. Будь-яка подальша агресія Росії в Україні призведе до консолідації цього розчарування, до усвідомлення, що Росія свідомо дестабілізує сусідство, і що дуже важко переконати її повернутися до міжнародного права. Це може означати більше санкцій та подальших дій (міжнародного співтовариства – ред.). Переконаний, що такі кроки не в інтересах Росії. В її інтересах – шукати рішення на основі визнання міжнародного законодавства й територіальної цілісності України», — сказав Апатурай.

Читайте також: Росія не загрожує країнам НАТО, але зловживає силою проти сусідів – Столтенберг

Він утримався від припущень щодо можливості нової агресії Росії проти України та зазначив, що знаходиться не в тому положенні, щоб оцінювати, які саме рішення може приймати Кремль. Водночас, він зауважив, що такі припущення було важко робити і раніше стосовно того, що Росія зробила у минулому, наприклад, стосовно Криму.

При цьому представник НАТО нагадав, що головною і принциповою причиною для різкого розриву співпраці між Альянсом і Росією стали саме події в Криму. Ці ж події спричинили санкції з боку ЄС, які тривають дотепер.

«В тому, що стосується безпеки країн НАТО – не має бути жодних сумнівів. Ми маємо широкі зобов’язання захищати наших союзників, Ми маємо сили на місцях, та маємо відповідні плани на місцях. Це абсолютно чітка позиція з боку Альянсу», — наголосив Апатурай.

Читайте також: Україна готова реагувати на військові провокації РФ з різних напрямків – Міноборони

Як повідомляв Укрінформ, в аналітичній доповіді «НАТО 2030», що оприлюднена у грудні минулого року, Росія визначається як джерело найглибшого геополітичного виклику для усього Альянсу. Ця країна продовжує агресію проти України та Грузії, нарощує військову присутність в інших регіонах світу.

Стосовно Росії НАТО проводить двоєдину політику: з одного боку – стримування та оборони, а з іншого, — підтримує відкритими канали зв’язку для уникнення непорозумінь або нещасних випадків.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Младен Бартулович: Победа над Левым Берегом была сложной

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!