ПолiтДумка

Посол Мельник: Шкода, що Німеччина стоїть осторонь у питанні постачання зброї Україні

02 июня
22:59 2021

Україна шкодує, що Німеччина заблокувала постачання їй оборонного озброєння.

Про це заявив посол України у ФРН Андрій Мельник в інтерв’ю німецькому військово-політичному журналу .LOYAL, текст якого опублікований на сайті посольства, передає кореспондент Укрінформу.

«Дуже шкода, що Німеччина стоїть осторонь та інсценує себе як такого собі «морального апостола». Ми б хотіли придбати сучасні німецькі військові системи, що належать до найкращих у світі. Але через політичний опортунізм це є неможливим, і це дуже прикро», — заявив дипломат.

Читайте також: Зеленський закликає Францію і Німеччину тиснути на Росію

На його переконання, берлінське «табу на постачання зброї» має бути зламане.

«Так само, як і Ізраїль, Україна має повне право на самозахист. Йдеться ж про оборонну зброю. Німці постачають нам цінне обладнання у медичній сфері, а наші поранені військові проходять лікування у шпиталях Бундесверу. За все це ми дуже вдячні. Але підтримка нас – саме зараз — шляхом модернізації нашої оборони за допомогою нових військових систем повністю відповідала б німецьким інтересам», — сказав Мельник.

Інакше, як переконаний дипломат, Німеччина сама себе ізолює і «позбудеться можливості впливати будь-які процеси». Він також вказав на те, що «у британців стосовно цього інша думка, в принципі, як і в американців, турків та інших наших партнерів».

Читайте також: Зеленський висловився за поставки німецької зброї в Україну

Окремо посол України в Німеччині прокоментував питання щодо можливого відновлення Україною статусу ядерної держави: «Тут я хотів би поки заспокоїти наших німецьких друзів – на даному етапі ця тема для нас не стоїть на порядку денному».

Водночас він нагадав, що Німеччина, поряд з ядерними державами, чинила потужний політичний тиск на Україну одразу ж після здобуття нею незалежності, «щоб ми позбулися свого ядерного арсеналу».

«Тому також і Федеративна Республіка Німеччина несе особливу історичну відповідальність за збереження суверенітету України, і вона мусить нам допомогти якомога скоріше стати членом НАТО», — сказав Мельник.

Нагадаємо: за даними онлайн-видання Merkur, останніми роками Німеччина практично не поставляла в Україну військове обладнання. Сума такого експорту становила у 2018 і 2019 роках відповідно по 2,1 млн євро, при цьому йшлося про спортивну і мисливську зброю. У 2019 році це відповідало 0,03 відсотка обсягу всіх постачань німецьких озброєнь за кордон, схвалених урядом ФРН.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Американці показали нову гармату M230LF, яка змінює боєприпаси одним клацанням перемикача

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!