ПолiтДумка

Стефанчук наполягає, що закон про олігархів не містить колізії поправок

25 сентября
02:38 2021

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук переконаний, що закон про олігархів не містить поправок, які б суперечили одна одній.

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна», передає кореспондент Укрінформу.

«Річ у тому, що ніякої колізії немає. І я б почав з того, що будь-яка річ, яка існує в державі, будь-яка інституція, яка існує в державі, в першу чергу, мені видається, що має визначатися однією річчю – наскільки вона ефективна для суспільства. А вже якщо люди не хочуть говорити про ефективність тієї чи іншої речі, я думаю, що вони знаходять будь-які механізми затягування, процедури, джеми, використовуючи те чи інше крючкотворство для того, щоб не досягнути тієї мети, які досягається на ту чи іншу інституцію», — зазначив Стефанчук.

Читайте також: Разумков каже, що через процедуру ухвалення закон про олігархів можуть заблокувати

Аргументуючи рішення розглядати законопроєкт про олігархів постатейно, перший віцеспікер навів прилад, що реформаторські закони часто блокують поправковим спамом і таким чином ухвалення документу може затягнутися до року.

«Чому вирішили, що була врахована та чи інша правка, про яку ми говорили, я сказати не можу, тому ми обов’язково дочекаємося рішення, яке буде зроблене і завершене Апаратом Верховної Ради, і мені видається, що якщо там справді вкрадеться така помилка, для цього є абсолютно нормальні варіанти вирішення. Перша: за ініціативи Голови Верховної Ради України усунути ці помилки. Якщо Голова ВР не бажає – у нас є шість місяців для того, щоб ми могли внести будь-які зміни та доповнення до цього закону, оскільки він вступає в силу через шість місяців», — сказав Стефанчук.

Читайте також: У Раді зареєстрували 12 постанов щодо скасування закону про олігархів

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков своєю чергою зауважив, що дотримання закону про Регламент ВР – відповідальність головуючого на пленарному засіданні.

«Політики дуже люблять перекладати свою відповідальність на людей… Не треба робити крайніх, кожен повинен відповідати в межах своєї компетенції та за свої помилки особисто. Не треба робити людей цапами-відбувайлами», — наголосив спікер.

Разумков додав, що профільний комітет визнав, що правки у законі суперечать одна одній і надіслав відповідний лист.

Читайте також: Комітет ВР рекомендує переголосувати закон про олігархів через колізію правок

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня під час голосування у другому читанні за закон “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” (№5599) одночасно було враховано правки №396, №398, №406, які суперечать одна одній.

Депутати розглядали законопроєкт постатейно, застосувавши до нього відповідну процедуру, згідно зі статтею 119 Регламенту Верховної Ради.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту переголосувати закон “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” (№5599) через колізію правок.

Читайте також: У НАЗК виконуватимуть закон про олігархів попри розбіжності

Як повідомила в коментарі Укрінформу голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук (фракція «Слуга народу»), відповідне рішення ухвалено на засіданні комітету у 24 вересня перед початком пленарного засідання ВР.

Комітет пропонує викласти статтю 5 закону в редакції, яка передбачає, що рішення про визнання особи олігархом ухвалюється Радою національної безпеки і оборони на підставі подання Кабінету Міністрів, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету України.

Водночас врахована поправка №398 передбачає, що вносити особу до Реєстру олігархів буде Національне агентство з питань запобігання корупції за зверненням спеціальної комісії. Серед авторів цієї поправки — Голова ВР Дмитро Разумков.

Як повідомляв Укрінформ, перший заступник Голови ВР Руслан Стефанчук головував на пленарних засіданнях парламенту з 21 по 24 вересня у зв’язку з тим, що Голова ВР Дмитро Разумков перебував на самоізоляції через COVID-19.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Несколько стран стремятся к союзу по дальнобойному оружию для Украины — президент

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!