ПолiтДумка

Доля майбутнього уряду Чехії перебуває в руках президента Земана

10 октября
13:25 2021

Після парламентських виборів у Чехії на право створити новий уряд претендують відразу дві політичні сили, які набрали майже однакову кількість голосів; рішення залежить від президента.

Про це повідомляє Укрінформ.

Переможці — коаліція SPOLU («Разом», яка об’єднує громадянських демократів, християнських демократів і ТОР90) – та коаліція Піратської партії і руху STAN провели першу зустріч ще в ніч проти неділі. Ці дві політичні сили матимуть у Палаті депутатів 109 місць із 200.

«Побачимо, як до того поставиться президент (Мілош) Земан. Він не може ігнорувати цей факт», — заявив лідер SPOLU Петр Фіала. Він зазначив, що 5 партій, що входять у дві коаліції, готові до створення нового уряду більшості, а також повідомив, що вони зобов’язалися не вступати в коаліційні переговори з будь-якими іншими політичними партіями.

Тим часом, у неділю вже відбувається зустріч із Земаном діючого прем’єр-міністра, лідера руху ANO Андрея Бабіша. Бабіш заручився обіцянкою глави держави, що в разі перемоги він знову буде відповідальним за формування уряду. Нинішній уряд протягом першого року роботи, з 2017 по 2018 рік, не мав більшості в парламенті, проводити закони йому допомагали комуністи. В 2018 році після висловлення вотуму недовіри президент знову доручив Бабішу створити новий уряд, у який ввійшли на правах молодшого партнера соціал-демократи.

Читайте також: Вибори в Чехії: прем’єр Бабіш визнав поразку своєї політсили

Як повідомлялось, за даними виборчої комісії після підрахунку 100 відсотків голосів, перемогла на виборах коаліція SPOLU — 27,79%. Владний рух ANO, який лідирував з незначним відривом від початку підрахунку, здобув за підсумками 27,12% голосів.

Але при цьому ANO матиме 72 депутатські крісла, SPOLU – 71.

Таким чином, рішення щодо того, кому буде доручено формувати уряд, наразі залежить від президента ЧР. Сам Земан наразі не з’являється на публіці, цього не дозволяє стан його здоров’я, який значно погіршився останнім часом.

Коаліція Піратської партії і руху STAN – 15,62% (37 місць).

На четвертому місці розташувалася «Свобода і пряма демократія» — набрала 9,56% (20 мандатів).

Соціал-демократи, які очолювали попередній до нинішнього уряд, узагалі не потрапили в парламент, уперше в історії республіки. Не змогли подолати 5-відсотковий бар’єр також комуністи та решта партій. Таким чином, у парламент пройшли 4 партії. Загалом за 200 місць у найвищому законодавчому органі змагалися представники 22 партій.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Нове оновлення Windows 11 роздратувало користувачів через два незрозумілі баги

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!