ПолiтДумка

Шольц заявив про необхідність реанімації «Норманді» та збереження транзитної ролі України

13 декабря
01:41 2021

Німеччина відчуває відповідальність за активізацію Нормандського формату та збереження транзитної ролі України в постачанні російського газу до Європи.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на пресконференції з прем’єром Польщі Матеушем Моравецьким у Варшаві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Шольц назвав «правильним і необхідним», то що під час переговорів було обговорено ситуацію в Україні, адже відбуваються «тривожні нові види активності» уздовж українського кордону, де зосереджені війська РФ.

«Тому дуже важливо і зрозуміло, що Європа разом дала зрозуміти, що ми не акцептуємо й що ми не згодні з тим, що там зараз відбувається. Ми, як Європейський Союз, Німеччина та Польща, наголошуємо на непорушності кордонів у Європі та на тому, що кожен може покладатися на те, що ми не просто погодимося з порушенням цих кордонів… Ніхто не повинен думати, що може просто порушити кордони без серйозних наслідків», — заявив Шольц.

Читайте також: Моравецький: Кращим сценарієм є недопущення відкриття Nord Stream 2

Він вважає важливим використати всі можливості деескалації ситуації. Це стосується насамперед нормандського формату, «який слід продовжувати використовувати для доброї співпраці, як перспективу та інструмент для обговорення один з одним». Шольц висловив жаль, що події останніх років «не просунулися так, як багато хто сподівався» та наголосив, що роботу треба знову активізувати в майбутньому. Тому, поінформував він, це питання буде обговорено під час засідання Європейської Ради.

Читайте також: Шольц і Макрон наполягають на продовженні роботи «Норманді»

На запитання щодо ставлення ФРН у світлі скупчення російських військ до проєкту «Північний потік 2», проти якого активно виступає Польща, Шольц напряму не відповів. Водночас він сказав: «Серед трубопровідної інфраструктури, які ми маємо сьогодні, є трубопровід, який проходить через Україну. Ми відчуваємо відповідальність за це… Ми й надалі будемо відчувати відповідальність за те, щоб транзит газу був успішним бізнесом в Україні і в майбутньому, і будемо забезпечувати це», — підкреслив канцлер.

Він нагадав, що Німеччина подбала про продовження транзитної угоди і буде робити це й надалі, Берлін призначив уповноваженого, «щоб різні залучені сторони – Росія, Україна, Європейський Союз – та зацікавлені кола в США та Німеччині могли забезпечити, що все спрацювало».

Читайте також: Резніков розповів, як Німеччина блокувала закупівлю зброї через НАТО для України

Глава німецького уряду також зазначив, що з американським урядом було домовлено, і в Берліні вважають це цілком правильним, «що ми допоможемо Україні бути країною, яка буде великим джерелом відновлюваної енергії та потреб виробництва, які випливають з цього». Він додав, що з цього питання відбуваються конкретні дискусії.

Нагадаємо: Шольц здійснив один з перших своїх візитів на посаді канцлера до Варшави. Попри всі суперечності, підкреслив він, Німеччина та Польща є сусідами та друзями, партнерами в ЄС і НАТО.

Фото: @RegSprecher


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Новий бюджетний смартфон iPhone може вийти раніше

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!