ПолiтДумка

Блінкен та Боррель обговорили нарощування військ РФ біля українських кордонів

09 января
04:42 2022

Високий представник ЄС Жозеп Боррель та Державний секретар США Ентоні Блінкен в суботу ввечері обговорили ситуацію з безпеки, що складається у зв’язку із продовженням військового нарощування РФ вздовж кордонів України та на її тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляє Укрінформ, інформація про таку розмову оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Високий представник ЄС поділився оцінкою ситуації за підсумками візиту до України, включаючи відвідування контактної лінії… Європейський Союз і США ще раз підтвердили підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, та наголосили на необхідності для Росії провести деескалацію та повністю імплементувати Мінські домовленості. Сторони підкреслили, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме масивні наслідки та високу ціну», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Державний секретар США Блінкен та Високий представник ЄС Боррель обговорили двосторонні та багатосторонні заходи, у відповідь на представлені Російською Федерацією пропозиції, що відображують російські погляди на організацію безпеки в Європі.

Сторони зробили наголос на активному партнерстві між Сполученими Штатами та Європейським Союзом та на їх зобов’язаннях у контексті безпеки у Трансатлантичному просторі та у протидії спільним викликам у сфері безпеки. Зокрема, сторони підтвердили, що будь-які обговорення щодо європейської безпеки будуть відбуватися в координації та за участі Європейського Союзу.

Повідомляється, що ЄС і США погодилися дотримуватися тісного контакту в цих пріоритетних питаннях.

Як вже повідомлялося, 4-6 січня Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель здійснив візит до України та відвідав лінію розмежування в Луганській області, де ознайомився з актуальною безпековою ситуацією в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Наступного тижня відбудеться низка важливих дипломатичних заходів з метою врегулювання напруги, що склалася в результаті військового нарощування Росії вздовж кордонів України. Зокрема, в понеділок міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відвідає штаб-квартиру НАТО для участі у засіданні Комісії Україна-НАТО. Ця зустріч відбудеться перед Радою НАТО-Росія, що скликається за ініціативою НАТО 12 січня.

Наступного тижня ситуацію з безпеки навколо України, вплив агресивних дій РФ на європейську безпеку під час неформальної зустрічі обговорять міністри оборони та міністри закордонних справ країн ЄС.

У Женеві заплановані двосторонні переговори між США і Росією з обговорення російських вимог щодо «гарантій безпеки» з боку США й НАТО.

Ця тема російських «пропозицій» та європейської безпеки наступного тижня також буде розглядатися в форматі ОБСЄ.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Найбільша загроза для російської держави походить від самої Москви — Україна в ОБСЄ

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!