ПолiтДумка

Додаткові гарантії для забезпечення миру не потрібні, варто виконувати чинні – голова ОБСЄ

14 января
03:27 2022

Жодних додаткових гарантій безпеки для збереження миру не треба, просто необхідно дотримуватися чинних принципів міжнародного права.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

«Якщо принципи міжнародного права, включаючи положення Статуту Організації Об’єднаних Націй, Гельсінського Заключного акту та Хартії для нової Європи, будуть дотримані, то жодних інших гарантій для збереження миру не потрібно, оскільки жодна країна не буде шукати додаткових заходів для підвищення власної безпеки», — заявив він.

Читайте також: Росія не взяла на себе зобов’язань щодо деескалації на кордоні з Україною – Шерман

За словами Рау, лише недотримання цих фундаментальних принципів «змушує держави прагнути гарантій безпеки, наприклад, шляхом членства в альянсах».

Він також вказав на те, що Польща як країна «з травматичною історією», яка виграла від миру в Європі, «дуже добре знає, які пропозиції служать миру, а які йому загрожують». А тому Польське головування має намір поділитися своїм досвідом під час головування в ОБСЄ.

«Як видається, ризик війни в регіоні ОБСЄ зараз більший, ніж будь-коли раніше за останні 30 років. І вже це – достатній виклик для цієї Організації, метою якої є саме уникнення війни в Європі. Інструментом для цього є фундаментальні принципи Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту та Паризької Хартії для нової Європи, які покликані регулювати як відносини між державами, так і спосіб взаємодії влади зі своїм народом», — заявив Рау.

Читайте також: Кулеба: Україна й ОБСЄ одностайні – Росія має виконувати Гельсінські угоди

Як повідомляв Укрінформ, під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив, що Польське головування в ОБСЄ готове презентувати ініціативи, які спрямовані на досягнення взаєморозуміння та зменшення напруження у регіоні.

Як повідомлялося, міністерство закордонних справ РФ опублікувало проєкт договору про так звані «гарантії безпеки», які Путін вимагає від НАТО, і які Москва передала Вашингтону.

В одному з пунктів Росія пропонує країнам НАТО взяти на себе зобов’язання, що «виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав».

Крім того, Росія пропонує відмовитись «від ведення будь-якої військової діяльності на території України, інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії». Також пропонується відмовитись від проведення військових навчань на певній відстані від кордонів Росії та країн НАТО.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Прототип твердотільного акумулятора підвищує щільність енергії майже на 25 відсотків

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!