ПолiтДумка

У центрі Вільнюса знесуть недобудований «Дім Москви»

20 января
22:09 2022

Майже добудований будинок «Дім Москви», що знаходиться в центрі Вільнюса, буде знесено.

Як передає Укрінформ, про це написав у Фейсбуці мер столиці Ремігіюс Шімашюс. 

«Дім Москви демонтують… Якщо хтось запитає, чому зносять практично добудований будинок – його побудували вище, ніж було дозволено, це неприпустимо, з архітектурної точки зору – це сторонній предмет, з функціональної – недобудований і нераціональний», – написав Шимашюс.

Восени 2021 р. Головний адміністративний суд Литви відхилив скаргу будівельника «Московського центру культури та бізнесу — Дому Москви» на те, що йому не видали дозвіл на будівництво. Ця постанова оскарженню не підлягає.

«Цей будинок я отримав «у спадок», коли у 2015 р. прийшов на посаду мера. І з архітектурної, і з геополітичної точки зору — це сторонній предмет у центрі Вільнюса, та й побудований він, як з’ясувалося, з порушенням виданого дозволу», – пояснив мер.

За його словами, зараз на черзі — формальне скасування угоди про використання землі, яка відведена під будинок Національною земельною службою Литви. Після цього Державна інспекція з будівництва та планування територій розпочне процес знесення.

Далі муніципалітет планує провести альтернативну оцінку подальшого використання цієї ділянки. «Зрозуміло одне – місце навпроти вежі Гедимінаса не дістанеться машині пропаганди. Ділянка повернеться Литві, а цеглу може забрати Москва», – резюмує Шімашюс.

При цьому він додав, що запрошує росіян, які хочуть демократії, у Литву та Вільнюс.

Як повідомляє Делфі, вільнюський муніципалітет не видав дозвіл на будівництво «Дому Москви», оскільки Департамент державної безпеки Литви надав інформацію про те, що функція цього проекту становить загрозу безпеці країни. 

Ідея будівництва «Дому Москви» у Вільнюсі з’явилася в липні 2004 року, коли з нагоди 750-річчя коронації короля Міндаугаса Вільнюс відвідав тодішній мер Москви Юрій Лужков. Повідомлялося, що цей будинок стане центром культурного та бізнес-співробітництва, допоможе створити та розвивати добросусідські відносини між Москвою та Вільнюсом.

Фото: Делфі, Ремігіюс Шімашюс (ФБ) 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Зеленський представив План перемоги прем’єрці Італії Мелоні

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!