ПолiтДумка

Плани Кремля з поглинання Білорусі несуть ризики для України – російський опозиціонер

04 февраля
16:10 2022

Відкрита війна з Україною невигідна для Кремля, однак у Москві виношують плани щодо поглинання Білорусі, а це несе ризики для України.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу «Дом» висловив російський опозиційний політик, депутат Державної думи РФ (2007-2016 рр.) Ілля Пономарьов. 

На його думку, попри заяви світової спільноти щодо ризиків повномасштабного вторгнення РФ до України, відкрита війна з Україною невигідна для Кремля. «Я не вважаю, що Путін може напасти. У нього недостатньо для цього сил. А витрати, пов’язані з втратами, для нього занадто великі. Він ніколи на це не піде», — переконаний опозиціонер.

Водночас Кремль виношує плани щодо поглинання Білорусі, а це несе ризики для України.

Читайте також: США попередили Білорусь про наслідки за сприяння агресії проти України

«Але у нього (Путіна — ред.) є інше завдання. У нього є Білорусь, яку він хоче зайняти. На території Білорусі — військові навчання, під які збирається найпотужніший збройний кулак. І захоплення Білорусі для Путіна реально важливе. Тому що це питання його транзиту влади у 2024 році. І він справді намагатиметься Білорусь захопити. Для нас це жахлива загроза. Але вона не зараз, вона — потім. Ми можемо використати цю ситуацію у своїх інтересах? Можемо. Але треба не плисти за течією, а самим спрямовувати цю течію», — акцентував Пономарьов.

На його думку, Мінські домовленості у теперішньому вигляді є невигідними для України, тому Українській державі варто посісти жорсткішу позицію щодо захисту власних інтересів.

Як повідомляв Укрінформ, Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів. Так, військовослужбовці з Росії та Білорусі, задіяні у перевірці сил реагування Союзної держави, з 2 лютого розпочали бойове злагодження на полігонах.

Читайте також: Столтенберг назвав військові маневри Росії в Білорусі найбільшими після «холодної війни»

Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США та НАТО, яким висуває ультиматум з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід та відмову країн Альянсу від своєї політики безпеки. У разі відмови Заходу прийняти такі російські «пропозиції» кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи «військового та військово-технічного характеру».

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що у 2022 році пройде понад 20 спільних військових «заходів» з Білоруссю, у тому числі, в рамках стратегічних навчань «Схід-2022» на територію Росії буде перекинуто велике угруповання ЗС Білорусі.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Макаллистер уехал в расположение сборной Аргентины с подозрением на травму

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!