У квітні в Україні суттєво подешевшали гречка та буряк
Фото: pixabay.com
В Україні подешевшала гречка
Споживчі ціни на гречані крупи зменшились проти грудня 2022 року на 19,9%, на буряк – на 20%.
У квітні в Україні найбільше подешевшали (порівняно з груднем 2022 року) гречані крупи та буряк.
Також істотно зменшилися ціни на крупи пшеничні (-7%), яйця (-6,9%), рис (-4,9%), ячні (-3,3%) та манні (-2,9%) крупи. Крім цього, подешевшали сало (-2,3%), олія соняшникова (-1,8%) та борошно пшеничне (-1%).
Проти березня у квітні найсуттєвіше знизилися ціни на буряк (-9,9%), яйця (-8,4%) та гречані крупи (-4,2%), рис (-1,6%), олію соняшникову (-1,4%), крупи пшеничні (-1,1%), картоплю (-0,6%), борошно пшеничне (-0,4%) та цукор (-0,3%). Макаронні вироби з м’яких сортів пшениці, крупи ячні, сири м’які жирні, масло вершкове та сало подешевшали на 0,1-0,2%.
Лідерами зростання споживчих цін на продукти харчування проти грудня 2022 року в квітні цього року стали морква (+96,5%), капуста білокачанна (+83,5%) та цибуля ріпчаста (+72%).
При цьому, у квітні проти березня продовжили дорожчати яблука (+18,6%), морква (+11%), свинина (+8,5%), капуста білокачанна (+6,9%), пшоно (+3,3%), молочні суміші для дитячого харчування (+3,1%) та яловичина (+2,2%). По інших продуктах, включаючи цибулю ріпчасту, зростання цін відбулося в межах 1-2%, а по хлібній групі, ковбасах варених першого гатунку та сметані жирністю до 15% – на 0,4-0,7%.
Лупенко додав, що на споживчому ринку під тиском очікування надходження сезонної продукції відбувається істотне зменшення цін на продукти харчування.
korrespondent.net