Унікальна властивість рису, про яку знають не всі: дієтологи рекомендують
Рис — одна з найкорисніших зернових культур, в користі якої багато хто сумнівається. Однак, рис насправді корисніше багатьох інших круп тим, що не містить в своєму складі глютену. Тому всі прихильники безглютенових дієт спокійно можуть додавати рис в свій раціон. Дієтологи рекомендують вживати як білий, так і коричневий рис.
Рис особливо корисний для здоров'я нирок, так як містить менше натрію, ніж в пшениці. До його складу входить лізин, незамінна амінокислота, необхідна для фіксації кальцію в кістках і утворення антитіл.
Ця крупа легко засвоюється організмом, тому що містить гранули крохмалю, що володіють абсорбуючою здатністю щодо травних соків і повітря, яке затримується на шлунковому рівні. До складу рису також входить лецитин, який покращує мозкову активність. Цільнозерновий (коричневий) рис вважається більш корисним для організму, ніж білий, так як в ньому зберігається більше корисних для організму поживних речовин: фосфору, калію, заліза, цинку, селену, вітамінів Е, В1, В3 і В6.
Кому шкідливо їсти рис?
Незважаючи на всю свою корисність, рис може бути шкідливим для деяких людей, зокрема, для діабетиків. Крім того, рисова крупа уповільнює перистальтику кишечника, тому її вживання варто обмежити тим, то страждає частими запорами. Є версія, що нешліфований рис може викликати метеоризм. Також дієтологи категорично не рекомендують вживати рис з жирними продуктами, і з цитрусовими.
Раніше повідомлялося, як вибрати правильну вівсянку на сніданок, і кому ця крупа особливо корисна?