Фахівці назвали ягоду, яка покращує когнітивні здібності
Дослідники Королівського коледжу Лондона встановили, що вживання чорниці позитивно впливає на мозок та кровоносні судини людей похилого віку. Результати були опубліковані у журналі The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).
З віком люди стають більш сприйнятливими до серцево-судинних та нейродегенеративних захворювань. Когнітивні функції також швидше знижуються в осіб віком від 60 років. Автори намагалися знайти способи уповільнити або запобігти цим віковим змінам.
У дослідженні взяли участь 61 особа віком від 65 до 80 років. Їх розділили на дві групи: одна приймала плацебо, а друга – 26 г порошку чорниці. Автори виявили, що люди похилого віку, які щодня протягом 12 тижнів вживали порошок чорниці, мали більш здорові кровоносні судини і краще справлялися з когнітивними завданнями порівняно з групою, яка отримувала плацебо.
Одна з груп речовин, які можуть запобігти цим погіршенням здоров’я, це поліфеноли. Антоціани — один із видів поліфенолів, який міститься в чорниці. Саме за його рахунок ягода має синій колір. Антоціани є сильними антиоксидантами, нейтралізують дію вільних радикалів, пригнічують ріст пухлин, благотворно діють організм людини. Тому овочі та фрукти яскравих кольорів вважаються корисними для організму.