Лікар назвала несолодкі продукти, які підвищують цукор у крові
Глікемічний індекс (ГІ) — це відносний коефіцієнт, який показує, з якою швидкістю вуглеводи, що містяться в продуктах, засвоюються та підвищують рівень цукру в крові. Регулярне вживання продуктів із високим ГІ порушує обмін речовин, провокує почуття голоду та активує набір жиру, зазначила лікар-ендокринолог.
Крім того, надлишок продуктів з високим ГІ провокує розвиток цукрового діабету другого типу .
Крім безпосередньо солодощів високим ГІ (від 70 одиниць), за словами експерта, мають рис, випічка з пшениці, особливо з борошна вищого ґатунку, картопля. До таких продуктів, зокрема, належать білий хліб, млинці, рисова локшина, каші швидкого приготування, кукурудзяні пластівці, шоколад, газовані напої, чіпси, випічка, пельмені. Також, за словами експерта, до цього переліку потрапляють мед, морква, гарбуз, кавун, диня, ананас, банани. А ось низький показник мають багато круп та овочів, бобові, ягоди, несолодкі фрукти.
«Бажано завжди робити вибір у бік продуктів з низьким глікемічним індексом, оскільки вони, крім того, що плавно і не так значно підвищують цукор крові, містять ще достатню кількість клітковини, а також вітаміни і мінерали, корисні для здоров’я», — підсумувала лікар.
Источник: greenpost.ua