Місце проживання впливає на ризик розвитку діабету
Неправильне харчування, а разом із ним надмірна вага – серйозні чинники розвитку діабету 2 типу. На думку вчених, на наші харчові звички впливають, зокрема, ресторани та магазини, які розташовані поблизу, і це варто знати.
У своєму дослідженні вчені вказують, що зв’язок продуктової інфраструктури та ризик цукрового діабету оцінювався і раніше, але в цій науковій роботі вперше було використано масштабну вибірку учасників з великим географічним охопленням.
Вчені проаналізували дані 4,1 мільйонів ветеранів, які не мали діабету в період з 2008 по 2016 роки. Протягом наступних п’яти років у 13,2% розвинулося це захворювання, переважно це були старші люди з низьким рівнем доходу, нерідко з інвалідністю.
Шкідливо жити біля закладів швидкого харчування
Найвища поширеність діабету виявилася серед мешканців густонаселених міських районів, найменша – у передмісті та сільській місцевості. Потім фахівці вивчили розташування ресторанів швидкого харчування та супермаркетів у пішій доступності поряд із місцем проживання учасників.
За оцінками вчених, збільшення кількості ресторанів фастфуду на 10% у міському районі було пов’язане із підвищенням ризику діабету на 1%, у сільських та приміських районах – на 2%. При цьому наявність по сусідству супермаркету з широким вибором продуктів, навпаки, зменшувала цей ризик.
На думку авторів дослідження, цей зв’язок цілком закономірний: якщо поряд немає ресторану з здоровішою кухнею, а до супермаркету далеко, людина з більшою ймовірністю піде обідати до закладу швидкого харчування.
«Наші результати показують, що обмеження розміщення ресторанів швидкого харчування може бути ефективним заходом для зниження ризику діабету 2 типу серед населення», – зазначили вчені.
Раніше вчені з’ясували, що часте споживання молока в дитинстві пов’язане із ризиками розвитку діабету у старшому віці. Усього 2 – 3 склянки молока мали впливом геть ризики.
Источник: storinka.com.ua