Названо головну користь овочів та риби для серця
Польські вчені з Варшавського університету з’ясували, що овочі та риба містять особливу речовину, яка робить ці продукти особливо корисними для здоров’я серця. Результати дослідження були опубліковані у журналі Heart and Circulatory Physiology.
“Ми виявили, що вживання великих кількостей рослинної та рибної їжі призводить до накопичення в крові особливої речовини, триметиламін N-оксиду (TMAO)”, – розповів біолог Марцін Уфнал.
За його словами, вживання великої кількості м’яса та яєць, навпаки, веде до падіння у концентрації TMAO.
Як експеримент вчені напували лабораторних мишей розчином з дуже великими або відносно малими дозами цієї речовини. В результаті виявилося, що TMAO надавав позитивну дію на серце та судини щурів. У тому числі речовина захищала щурів від потовщення стінок кровоносних судин та розвитку гіпертрофії серця. Завдяки цьому гризуни приблизно вдвічі рідше страждали від інфарктів та проблем із кровообігом.
Источник: ua-novosti.info