Вчені з’ясували, які продукти збільшують ризик розвитку раку
ВСЯ СПРАВА У МЕТАБОЛІТАХ, ВІДОМИХ ЯК АНТИОКСИДАНТИ.
Насичені антиоксидантами продукти харчування, зокрема чорний чай, горіхи та шоколад, можуть збільшувати ймовірність розвитку деяких онкологічних захворювань. Такого висновку дійшли співробітники Центру імунології та досліджень раку ім. Лаутенберг Єврейський університет в Єрусалимі (Ізраїль).
Як зазначили у прес-службі Єврейського університету, вченим вдалося виявити одну з причин швидкого поширення злоякісних клітин тканини товстої кишки. Виявилося, що вся річ у метаболітах, відомих як антиоксиданти. Ці речовини у великих концентраціях присутні у чорному чаї, ягодах, шоколаді та горіхах. При цьому процес розвитку раку в товстій кишці багато в чому пов’язаний з кишковими бактеріями.
«Лише 2% злоякісних пухлин кишечника виявляються в тонкій кишці. Інші 98 відсотків припадають на товсту кишку. У чому причина такого дисбалансу? мікрофлора може відігравати як позитивну, так і негативну роль у розвитку багатьох захворювань», — кажуть автори дослідження.
Якщо в товстий кишечник потрапляє значна кількість антиоксидантів, то кишкові мікроорганізми прискорюють розвиток раку товстої кишки, що починається з мутацій білка р53. Пошкоджений білок стимулює розвиток раку активніше в насиченому антиоксидантами середовищі — це вдалося підтвердити за підсумками дослідів над гризунами.
Источник: storinka.com.ua