Які побутові прилади найнебезпечніші і чому: опубліковано топ-5

Побутову техніку ми сприймаємо як звичну та безпечну. Вона полегшує нам щоденне життя і допомагає з домашніми справами.
Але експерти кажуть, що звичні домашні гаджети можуть насправді бути джерелом неабиякої небезпеки. Видання Slash Gear зібрало п’ятірку пристроїв з найбільшими ризиками і пояснило, як користуватись ними так, щоби не виникало жодних проблем.
Сушильні машини
Сушильні машини можуть досягати дуже високих температур під час роботи – до 80 °C і більше. Уже це саме по собі створює ризик, але найбільша небезпека пов’язана з накопиченням у них ворсу та пуху. Ці волокна блокують потік повітря, сприяють перегріву і, що найгірше, легко спалахують. Це нерідко стає причиною пожеж у будинках.
Щоб мінімізувати ризик, важливо регулярно очищати фільтр від ворсу хоча би раз на тиждень. Також не забувайте чистити вентиляційні канали та дотримуватися рекомендацій з безпечної установки і експлуатації, зазначених в інструкції від виробника.
Електричні обігрівачі
Електричні обігрівачі генерують багато тепла, що робить їх ефективними для підтримання бажаної температури в домі. Але неправильне використання перетворює їх на джерело небезпеки. Обігрівачі споживають багато електроенергії, і якщо їх підключати до подовжувачів або розеток разом із іншими потужними приладами, можна перевантажити мережу. В кращому разі це виб’є вам автомати, в гіршому – може стати причиною пожежі. Небезпека зростає, коли обігрівач стоїть близько до тканин, меблів чи легкозаймистих речей, що розташовані поруч.
Щоб уникнути цього, обирайте прилад, потужність якого відповідає габаритам приміщення. Встановлюйте обігрівач на відстані від легкозаймистих матеріалів і не підключайте його до подовжувачів.
Кавомашини
Машини для приготування кавових напоїв працюють з гарячою водою, що створює ризик опіків під час заварювання чи обслуговування, особливо якщо машина несправна або неправильно очищена. Вологе середовище всередині пристрою сприяє росту цвілі, бактерій і накопиченню мінеральних відкладень, якщо не проводити регулярне очищення резервуарів, піддону та не змінювати фільтри. А недостатнє просушування після миття може залишити на деталях вологу, яка сприяє розвитку мікроорганізмів.
Щоб зменшити ризики, важливо ретельно вимивати, сушити всі компоненти кавомашини після кожного використання. Також важливо вчасно міняти у ній всі фільтри, а також звертати увагу на стан ущільнювачів та резервуарів.
Тостери
Тостери можуть мати абсолютно безневинний вигляд, але нагрівальні елементи всередині роблять їх джерелом неабиякої небезпеки. У тостері можуть накопичуватись хлібні крихти, які за високих температур під час наступного використання можуть загорітися. Крім того, деякі моделі тостерів вивільняють ультрадрібні частинки під час нагрівання, що потенційно може впливати на якість повітря в приміщенні. Небезпека додатково зростає, якщо вставляти в тостер металеві предмети під час роботи, бо це може призвести до ураження електрикою або короткого замикання.
Щоб користуватись тостером безпечно, регулярно очищайте його від крихт. І, звісно, не вставляйте в нього ніж чи виделку під час роботи. До того ж гаджет необхідно вимикати з розетки після використання.
Духовки і кухонні плити
Ці кухонні пристрої є одними з найнебезпечніших саме через роботу з високими температурами, а в газових моделях – ще й з відкритим вогнем. Об плиту чи духовку легко обпектися. А ще розлитий жир чи не видалені рештки їжі на поверхнях можуть займатися. Газові кухонні прилади також можуть стати джерелом витоку газу, а несправні електричні розетки спричиняти короткі замикання. Якщо залишити пристрій без нагляду під час роботи або не очищати його, ризик пожежі зростає.
Плити та духовки на кухні не можна залишати без нагляду під час роботи. Також важливо вчасно їх очищати від налиплого бруду, в тому числі на внутрішніх поверхнях. І в жодному разі не розміщувати біля таких приладів легкозаймисті предмети.
Источник: obozrevatel.com

